Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa paziņojums 2007.gada 2.maijā

Dārgie līdzpilsoņi, vēlos šajā pavasara dienā runāt ar jums ļoti tieši. Pēdējā nedēļa ir manī radījusi vilšanās sajūtu. Esmu vīlies, ka Igaunijā ir cilvēki, kuriem trūkst goda un cieņas pret saviem līdzpilsoņiem un attiecībā uz šo valsti un sabiedrību, kurā viņi dzīvo. Manu vilšanos nemazina arī apziņa, ka šādu cilvēku ir tomēr ļoti maz un ka viņu rīcība ir galvenokārt provocēta vai uzkurināta.

Mums sev godīgi jāatzīst, ka strīdu kurinātāju mērķis ir zemiska vēlme — igauņi un krievi nedrīkst labi savā starpā saprasties. Taču strīdu kurinātājiem būs jāviļas, jo mēs neļausim mūs ievilkt strīdā. Tā ir labākā iespēja parādīt savu pārākumu pār tiem, kas ar mums manipulē. Es zinu, ka mūsu valsts ir bagāta ar gudriem igauņiem un gudriem krieviem, un es zinu, ka neviens no viņiem nav tik dumjš, lai ļautu sevi ietekmēt bezzobainiem strīda cēlājiem.

Pirms pāris dienām kādā interneta mājas lapā atradu Igaunijā dzīvojošas jaunas sievietes Marijas ievietotas fotogrāfijas par Tallinu ar ļoti precīzu virsrakstu — Esam krievi, bet mūsu tēvzeme ir Igaunija. Paldies, Marija!

Paraudzīsimies godīgi, vairums mūsu krievvalodīgo līdzpilsoņu pēdējās nedēļas trauksmainajās naktīs un dienās bija kopā ar Igauniju. Jūs bijāt ar mums visiem kārtības un drošības pusē, un par to es pateicos. Neļausim mūs maldināt nakts aizsegā darbojušamies veikalu postītājiem, kas agri vai vēlu būtu atraduši iespēju zādzībai. Ar viņiem ļoti stingri strādā mūsu policija un tiesa.

Pēdējās dienās ir daudz ko mācīties visiem, kam Igaunija mīļa. Kā igauņiem mums jāsaprot, ka PSRS laikā Igaunijā ieradās cilvēki, kas tagad dzīvo Igaunijas Republikā, un viņu bērni un mazbērni ir mūsu līdzpilsoņi. Aicinu savus tautiešus to ļoti labi apzināties. Aicinu arī visus līdzpilsoņus Igaunijas valsti pieņemt par savu.

Patiesība ir vienkārša: mēs visi, kas Igaunijā dzīvojam, paliksim šeit dzīvot. Neraugoties uz pēdējo nedēļu. Kopā. Blakus.

Igaunijā dzīvojošām citām tautām jāsaprot un jāatzīst, ka igauņiem ir sava vēsturiska, ārkārtīgi sāpīga pieredze no dzīves pagājušā gadsimtā zem trim sekojošām okupācijām. Mums visiem jāspēj redzēt un saprast arī citu traģēdijas. Ja mēs to spēsim, tad zinu droši, ka esam spējīgi vienoties kopīgas nākotnes vārdā.

Dārgie līdzpilsoņi, aicinu jūs būt draudzīgiem, cieņas pilniem un pārliecinātiem. Ja jums ir sajūta, ka ne vienmēr saprotat cits citu, tad runājiet savā starpā. Mums šajā saskarsmē nevajag starpniekus, kuru patiesais mērķis ir mūs sarīdīt vienu pret otru. Igaunijas valsts runā ar visiem, izņemot demolētājus un naida kurinātājus, ar kuriem runā izmeklētāji un tiesneši.

Dosim jaunu nozīmi skaistajam vārdam «naši», «mūsējie», ko šodien diemžēl izmanto Kremļa propaganda, lai izplatītu naidu un melīgu informāciju. Visi tie, kas Igauniju uzskata par mūsu valsti, ir mūsu «naši».

Tieši jums es saku — mācieties igauņu valodu, esiet veiksmīgi un laimīgi! Un valsts palīdzēs jums. Valstij ir pienākumi pret jums, tāpat kā jums ir pienākumi pret valsti.

Bronzas karavīra stāsts ir beidzies. Bronzas karavīrs un pie tā apglabāto kritušo mirstīgo atliekas radīs tām pienācīgu jaunu vietu kapsētā. Tagad ir laiks izbeigt kara upuru piemiņas izmantošanu politiskiem vai citiem nepiemērotiem mērķiem.

Igaunija ir brīva un demokrātiska zeme. Igaunijas valdības lēmumus var vienmēr kritizēt un apstrīdēt likumīgā ceļā. Taču kā prezidents apsolu, ka arī turpmāk bez kādas šaubīšanās tiks novērsti visi mēģinājumi nelikumīgi cīnīties pret Igaunijas Republiku. Igaunijas valsts māk sevi cienīt un necietīs tagad un turpmāk pret sevi vērstus uzbrukumus.

Noslēgumā vēršos pie Igaunijas kaimiņa Krievijas un skaidri saku — centieties būt civilizēti! Eiropā nav pieņemts prasīt suverēnas valsts demokrātiski ievēlētas valdības atkāpšanos. Eiropā nav pieņemts no valsts iestāžu datoriem rīkot kiberuzbrukumus citas valsts iestādēm. Eiropā un citur civilizētā pasaulē neuzskata, ka Vīnes konvenciju var pārkāpt, ja darīšana ar pietiekami mazas valsts vēstniecību.

Eiropā ir pieņemts, ka pretrunas, kas tomēr gadās starp valstīm, risina politiķi un diplomāti, un tās nerisina uz ielas vai datoru karā. Tādā veidā darbojas valsts kaut kur citur, bet ne Eiropā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas