Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Interese par darbu ārzemēs pieaug, iespējas - samazinās

****Interese par darbu ārzemēs Latvijas iedzīvotāju vidū pieaug, taču izredzes atrast darbu sarūk, jo ekonomiskā lejupslīde bezdarbu palielinājusi visā pasaulē, sestdien vēsta laikraksts Diena. Par spīti šīm tendencēm, cilvēki pēc darba lūko daudz plašākā teritorijā nekā līdz šim, turklāt iespējas ārpus Latvijas apsver ne vien mazkvalificētu darbu darītāji, bet arī augsta līmeņa speciālisti.

Laikraksts vēsta par kādu 23 gadus vecu Jāni Bērziņu (vārds mainīts - aut.), kas iepriekš strādāja par pārdevēju konsultantu būvmateriālu veikalā, taču tur viņa alga samazināta par 50%. Šonedēļ viņš aizlidojis uz Lielbritāniju, lai tur kādu laiku pastrādātu fasēšanas cehā. Līdzīgus plānus kaļ arī daudzi citi Latvijas darba meklētāji, kas sākuši izrādīt pastiprinātu interesi par strādāšanu ārzemēs, norāda laikraksts.

Diena norāda, ka par intereses pieaugumu par citu valstu darba tirgiem liecina ne vien sarunas paziņu lokā, bet arī Eiropas nodarbinātības dienestu tīkla EURES dati. 2008.gada vidū pie EURES konsultantiem Latvijā bija vērsušies ap 700—800 darba meklētāju, savukārt šī gada februārī šis skaitlis jau bija 2081. Intereses kāpumu jūtot arī firmas, kas nodarbojas ar iekārtošanu darbā ārzemēs, lai gan daudzas patlaban ir mazaktīvas, jo tām trūkst piedāvājumu vai arī tās vairāk sadarbojas ar darba devējiem uz prāmjiem un kruīzu kuģiem, kur vakanču skaits palicis nemainīgs.

Darba meklētāji visvairāk interesējas par ES valstu atvērtajiem darba tirgiem, lai gan tajos priekšroka nu tiek dota vietējam darbaspēkam un dažas valstis bez darba palikušajiem viesstrādniekiem gatavas maksāt kompensāciju par atgriešanos mājās. Īrijā darba nav, Lielbritānijā iespēju mazāk, tomēr vēl ir, vēsta Diena. Interese palielinās par Skandināviju, Nīderlandi, arī ASV, Kanādu, Austrāliju, taču darbam aiz okeāna ir vairāk birokrātisku šķēršļu.

Visaktīvāk par darbu ārvalstīs interesējas mazkvalificēti darbinieki, bet eksperti tikmēr pauž satraukumu par augsti kvalificētu speciālistu aizplūšanu.

Eksperti min dažādu jau aizbraukušo skaitu, sākot no 50 000. 2007.gada Labklājības ministrijas pētījums liecina, ka emigrējuši ap 86 000 Latvijas strādājošo jeb aptuveni 5% no valsts darbaspēka, patlaban viņu varētu būt ap 100 000, norāda pētījuma vadītāja Latvijas Universitātes profesore Zaiga Krišjāne.

Domas par to, vai gaidāms vēl viens emigrācijas vilnis, dalās. Vieni min, ka vilnis jau sācies, tikai mērenāks, citi - ka darbaspēka plūsma uz ārzemēm stabilizējusies.

Visu Diānas Kārkliņas rakstu "Interese lielāka par iespējām" lasiet sestdien laikrakstā Diena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Aptauja: par aizbraukšanu no valsts domā 15%

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas