Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Izmaiņas vienošanās ar aizdevējiem vērtēs Saeima

Valdošā koalīcija pirmdien nolēmusi, ka vienošanās dokumenti ar starptautiskajiem aizdevējiem tiks izskatīti Saeimā. Otrdien, 12.janvārī, par abiem vienošanos projektiem – nodomu vēstuli ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) un sadarbības memorandu ar Eiropas Komisiju (EK) – lems valdība.

Premjera Valda Dombrovska (JL) teiktais vedina spriest, ka pārsteigumu nebūs un valdība abus dokumentus atbalstīs. To ātrāka pieņemšana ir svarīga, lai valdība varētu sākt gan ieturēto pensiju atmaksu, gan to izmaksu pilnā apmērā.

Abas vienošanās ar aizdevējiem paredz, ka nauda pensiju izmaksai tiks iegūta uz budžeta deficīta rēķina. Pēc V.Dombrovska teiktā, jaunums abos dokumentos ar aizdevējiem ir apņemšanās nākamajos divos gados – 2011. un 2012.gadā - budžetu konsolidēt par 800-900 miljoniem latu. Iepriekš runa bija 700-800 miljoniem latu. No premjera teiktā izriet, ka konsolidācija par 100 miljoniem palielināta ar pensijām saistīto izdevumu dēļ.

Paredzams, ka abi vienošanās dokumenti pēc valdības nonāks Saeimas Budžeta komisijā. Taču, tā kā tie pagaidām ir slepeni, izskatīšanai Saeimas sēdē tos nevirzīs, tā vietā premjers parlamentā sniegs ziņojumu par abiem dokumentiem un to saturu. Saeimai būs jāpieņem lēmumprojekts, ar kuru viņi pilnvaro premjeru un finanšu ministru parakstīt abus dokumentus.

Papildus tam koalīcija arī panākusi vienošanos, ka tiks izstrādāts jauns likumprojekts, kurš noteiks, kā valdībai jārisina sarunas ar aizdevējiem un kādi pilnvarojumi ir nepieciešami. Jaunais likumprojekts tiks gatavots, ņemot vērā no Satversmes tiesas sprieduma izrietošo, ka valdībai bez Saeimas piekrišanas nebija tiesību apstiprināt vienošanās ar aizdevējiem.

Prognozēts, ka Saeimā premjera ziņojums varētu būt jau nākamceturtdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas