Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Jaunmārupē novērota ondatra

Jaunmārupē, Rīgas rajonā, 8.jūnijā redzēta ondatra jeb bizamžurka Ondatra zibethicus. Novērojums reģistrēts Dabasdati.lv un ir pirmais šī dzīvnieka ziņojums portālā, vēsta Daiga Brakmane no Latvijas Dabas fonda.Ondatru dzimtene ir Ziemeļamerika. Kā kažokzvērus pirmos dzīvniekus Eiropā ieveda un introducēja jau 1905.

gadā. Lietuvā, Igaunijā un Baltkrievijā bizamžurkas ievestas 1950.gados, no kurienes izplatījās arī Latvijā. Jau pēc 10 gadiem pirmie dzīvnieka novērojumi reģistrēti mūsu valstī.Bizamžurka no citiem ūdenī dzīvojošiem grauzējiem viegli atšķirama. Tā ir aptuveni meža pīles lielumā – mazāka par bebru un lielāka par ūdensžurku. Ondatrai ir sāniski saplacināta aste, kas lieliski noder dzīvnieka noteikšanā. Bieži ondatras kļūdaini jauc ar nutrijām. Latvijas dzīvnieku pētnieks A.Ornicāns norāda, ka nutrijas Latvijā nespēj pārziemot salīdzinoši bargo ziemu dēļ, tādēļ savvaļā nav sastopamas.Ondatras mūsdienās Latvijā izplatītas nevienmērīgi visā teritorijā. Valstī nav veikti plaši pētījumi, lai noteiktu bizamžurku skaitu un sastopamību. Tāpēc katrs ziņojums par ondatrām _Dabasdati.lv _ir vērtīgs sugas izpētei Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KAS IR DABASDATI.LV?

Dabasdati.lv ir portāls, kurā iespējams pastāstīt par saviem novērojumiem dabā. Te iespējams pievienot dabā nofotografēto, lai noskaidrotu, kas tas ir. Tas ir interesanti katram un noderīgi dabas aizsardzībā strādājošajiem.

Ziņot par saviem dabas vērojumiem varat šeit

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas