Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Jaunups: Visa Dombrovska valdība veidota kā neizlēmīga

"Pēc 2011. gada vēlēšanām, izbaudot tagadējās valdības veidošanas procesu, es sapratu, ka man tur nav vietas. Žurnālisti ir jautājuši, kā es domāju, vai Vienotībai ir nākotne. Nezinu, grūti spriest. Laiks rādīs. Viegli viņiem neiet," laikrakstam Diena paudis Latvijas attīstībai izpilddirektoru Edgaru Jaunupu.

Fragments no intervijas:

Jūsu biedrības pirmais piedāvājums publiskā telpā izskanējis par iespējamo valsts pārvaldes reformu. Kāpēc tā nepieciešama?

Efektivitāte. Tās trūkums valsts vadīšanā. Tas ir acīmredzami, milzum gara saskaņošana, strīdēšanās un nespēja pieņemt lēmumu.

Bet vai nav tā, ka ar to gribat risināt viena konkrēta premjera rakstura problēmas?

Problēmas ir jebkuram premjeram, tikai sekas ir dažādas. Par Valdi Dombrovski, kurš reti ir izlēmīgs un visa viņa valdība ir veidota kā neizlēmīga, - tas nozīmē to, ka lēmumus nepieņem, bet Dombrovskis turpina strādāt.

Ja ir cita tipa cilvēks Dombrovska vietā un viņš grib pieņemt lēmumus, tas parasti beidzas ar valdības izjukšanu. Mums ir vai nu neizlēmīgs premjers, kurš nozīmīgus lēmumus nepieņem, vai arī izlēmīgs premjers, un mēs atgriežamies tādā situācijā kā pirms gadiem 6-7, kad valdības krīt un mainās. Mana pārliecība ir, ka problēma ir sistēmā. Par to runā arī plašs ekspertu loks, tostarp Valsts prezidenta paspārnē strādājošie konstitucionālo tiesību eksperti. Latvijas Satversmes kodols ir bijis nemainīgs kopš 1922. gada. Esam viena no ļoti retām valstīm Eiropā, kur tas palicis nemainīgs. Jaunajās Eiropas valstīs tolaik Satversme tika veidota pēc viena parauga, tā sauktā Veimāras parauga. Ar akcentu uz dažādu sabiedrības grupu saskaņošanu, nevis uz izdarīšanu. Tas jāmaina...

Visas latviskās partijas tagad sacenšas par to, kura iespaidīgāk atkratās no iespējas sadarboties ar SC valdībā. Kāda ir jūsu pozīcija?

Es domāju, ka tas ir ļoti nepārdomāti un netālredzīgi. Es saprastu, ja diskusijas būtu par to, vai SC programmu var izpildīt, vai tas nav vienkārši populisms, bet paziņot, ka nekādā gadījumā nestrādāsim ar politisko organizāciju, kas pārstāv krievvalodīgo vairākumu, manuprāt, ir vismuļķīgākais, ko var izdarīt. Jādara viss iespējamais, lai politiķus no šīs organizācijas nevis iestumtu opozīcijā, bet tieši pretēji - liktu viņiem definēt savu pozīciju par ļoti svarīgiem jautājumiem. Sacensties tajā, kurš pateiks stingrāk, ka nesadarbosies ar SC, ir netālredzīgi un, godīgi sakot, melīgi. Vienīgie, par kuriem es ticu, ka nesadarbosies ar SC, ir Reformu partija un NA. Reformistu vienkārši vairs nebūs, bet NA tāda ir ideoloģija. Ja par Vienotību - tā ir premjera partijas nepārdomāta rīcība un īstermiņa politika.

Visu interviju lasiet pirmdienas laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas