Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Juris Žagars: Plaudes uzruna jau bija iekļauta Cēsu festivāla avīzē

Negribas ticēt, ka Plaudes kundzes pēkšņais atteikums ir saistīts ar manu izstāšanos no Tautas partijas, atbildot uz portāla _Diena.lv _jautājumu, saka aktieris un uzņēmējs Juris Žagars. Viņš portālam piekrīt pastāstīt, kā risinājās sarunas ar "Kolonna Group" vadītāju Ievu Plaudi –Rēlingeri par Cēsu mākslas festivāla finansiālu atbalstīšanu. Saskaņā ar viņa teikto, finanšu atbalsts – 10 000 latu apmērā - ir atteikts pēdējā brīdī.

I.Plaude-Rēlingere portālam Diena.lv sacīja, ka šāds lēmums pieņemts krīzes, nevis politisku iemeslu dēļ.

Par sarunām ar I.Plaudi - Rēlingeri stāsta J.Žagars:

“2010.gada pavasarī jau sākām komunikāciju ar mūsu pastāvīgo un ilggadīgo sponsoru „Kolonna”, ko pārstāv Ieva Plaude. Sarunas, kā vienmēr iepriekšējos gados, bija sekmīgas un jau 1.jūnijā noslēdzām sadarbības līgumu par 10 000 latu. Festivāla organizācija izrakstīja rēķinu sponsoram, un tas tika pieņemts. Attiecīgi šī summa tika ierēķināta festivāla budžetā.

Festivāla budžets tika nofiksēts un programma tika apstiprināta galīgajā versijā. Sākām slēgt līgumus ar māksliniekiem un organizācijām. Mākslinieki un orķestri, protams, rezervēja laikus koncertiem un izstāžu sagatavošanai. Tā kā naudas summa līdz jūnija beigām netika saņemta lūdzu „Kolonnu” (līgumā „Baltic Cosmetic holding”) paātrināt samaksu.

Lai veiktu maksājumu, I.Plaude lūdza vēl vienu tikšanos. Diemžēl jūlija sākumā viņa bija tikai īslaicīgi Rīgā un tādēļ tikšanās tika atlikta. Visbeidzot 7.jūlijā, kad bija pēdējais brīdis, lai drukātu reklāmas materiālus, mums bija gara telefonsaruna, jo Plaude atradās Vācijā. Viņa vēlreiz mutiski apstiprināja “Kolonnas” dalību Cēsu mākslas festivālā, runājām par preses konferences tematiem, ko viņa gribētu pateikt un nekas neliecināja par iespējamo atteikumu, turklāt festivāla avīzē jau bija iemaketēts materiāls ar Plaudes kundzes uzrunu un „Kolonnas” logo.

Es paskaidroju, ka pirms tiek sākta reklāmas druka, mums noteikti jāsaņem vismaz 50% no sponsora summas, lai varam būt droši, ka visa reklāmas materiālu pakete nebūs jānoraksta zaudējumos, ja gadījumā pēkšņi kas mainās. Pārējie sponsori savu ieguldījumu jau bija veikuši. Plaudes kundze man apliecināja, ka dos rīkojumu saviem darbiniekiem samaksāt. Ceturtdien naudas vēl kontā nebija, piektdien arī.

Piektdien pirms darba dienas beigām vēlreiz rakstīju “Kolonnas” atbildīgajam darbiniekam, ka gaidām maksājumu un nevaram sākt drukāt. Saņēmu ziņu no pārstāvja, ka Plaudes kundze nosūtīs maksājuma uzdevumu e-pastā. Saprotot, ka maksājums ir veikts, devu rīkojumu sākt drukāt festivāla avīzi 5000 eksemplāru apjomā par summu 1 200 latiem ar visu atbalstītāju un, protams, arī Plaudes kundzes uzrunu un “Kolonnas” reklāmas lappusi.

Sestdien un svētdien e-pastu ar maksājuma uzdevumu nesaņēmu, bet pirmdien 9:00 mūsu mārketinga menedžeris saņēma ziņu no “Kolonnas” ofisa, ka sadarbība nenotiks un līgums tiek vienpusēji lauzts.

Mēģināju sazināties ar Plaudes kundzi un saņemt apliecinājumu no viņas tieši, ka tā ir taisnība. Plaudes kundze diemžēl bija aizņemta Par labu Latviju sēdē un atbildēja man rakstiski, ka tā ir taisnība.

Par situāciju ziņoju kultūras ministram. Valsts nauda festivālā veido 30% no budžeta, tādēļ man pienākums kā direktoram ir nekavējoties ziņot, ja radušies apstākļi, kas neļauj realizēt festivālu plānotajā apjomā. Summa ar kuru mēs bijām rēķinājušies no „Baltic Cosmetic holding”  veidoja apmēram 10% no festivāla budžeta. Bija steidzīgi jāpieņem lēmums un jāatceļ kāds vai pat vairāki festivāla koncerti. Izstādes apjomu samazināt nav jēgas, mākslas darbi jau pamatā visi ir izgatavoti un ekonomija būtu nebūtiska, ja tos neizstādītu.

I.Dālderis man telefoniski apliecināja, ka koncertus atcelt nevajag, programmu vajag saglabāt pilnībā un kopīgi būs jāmeklē risinājumi. Turklāt jau bija sākusies reklāmas kampaņa un biļešu tirdzniecība.

Tipogrāfija „Eveko” apņēmās nodrukāt bez maksas jaunu avīzes tirāžu. Dienas laikā mums izdevās atrast sponsoru Aigaru Rostovski, „Turības” lielāko akcionāru, kas piekrita finansēt starptautisko filozofu dārza konferenci. Konferenci sponsorēt vajadzēja arī „Kolonnai” un pēc atteikuma Plaudes kundze piedāvāja turpināt sarunas tikai par iespējamo konferences atbalstīšanu, bet festivāla orgkomiteja nolēma neriskēt.

Šāds gadījums mums ir pirmo reizi festivāla četru gadu vēsturē, bet, acīmredzot, krīzes apstākļos gadās visādi. Atturēšos komentēt motivāciju, mēs to vairs neanalizējam. Problēma bija tā, ka mēs paļāvāmies uz iepriekšējo pozitīvo pieredzi, uz noslēgtu līgumu un apliecinājumiem, ka viss notiks. Vislielākā problēma ir tā, ka atteikums nāca tik pēkšņi un tik īsi pirms festivāla sākuma, kad izmaiņas vairs nav iespējamas un ir jāveic dramatiski festivāla programmas un kvalitātes „griezieni”.

Vakar mums bija gara telefoniska saruna un Plaudes kundze man paskaidroja, ka situācija tāda ir izveidojusies sakarā ar darbinieku kļūdām un komunikācijas problēmām uzņēmuma iekšienē, kā arī ar smago ekonomisko situāciju. Es izteicu nožēlu, pateicos par iepriekšējo sadarbību, kā arī pastāstīju, ka festivāla programmu nevajadzēs samazināt un filozofu konferencei esam atraduši sponsoru. Plaudes kundze piedāvāja atlaidi filozofu konferences dalībniekiem „Kolonnas” viesnīcā, ko mēs ar pateicību pieņēmām.  

Festivāla komandas viedoklis ir -  kultūru nevajag un nedrīkst politizēt un iejaukt jebkādos politiskos procesos. Negribas ticēt, ka Plaudes kundzes pēkšņais atteikums ir saistīts ar manu izstāšanos no Tautas partijas. Tas notika jau 7.jūnijā un nebija noslēpums, jo par šo jautājumu publiski diskutēju vēl pirms tam TP sapulcē Cēsīs. Plaudes kundzei tas bija zināms jau iepriekš. Citās partijās nevēlos iesaistīties un mana izstāšanās nebija demonstratīvs akts. Presē šī ziņa parādījās tikai pagājušajā nedēļā, kas notika neatkarīgi no manis.”

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas