Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Kampars: "Latvenergo" vadība ir profesionāla, tāpēc aizturēšana pārsteidza

Latvenergo valdes priekšsēdētāja Kārļa Miķelsona un valdes locekļa Aigara Meļko aizturēšana bija pārsteigums, ceturtdien no rīta intervijā Latvijas Radio atzina ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL). Viņš atzina: energokompāniju var kritizēt par to, ka tarifi reizēm ir pārāk augsti, varbūt kā monopoluzņēmums Latvenergo nav bijis pārāk elastīgs, daudz kas kritizējams ir, tomēr šobrīd Latvenergo ir vadošais enerģētikas uzņēmums Baltijas valstīs, kas pierādījis to ilgstošā profesionālā darbā.

Uzņēmuma kapacitāti esot novērtējuši arī kaimiņi igauņi un lietuvieši. "Nevar noliegt menedžmenta augsto profesionalitāti daudzās jomās," teica ekonomikas ministrs un atzina, ka ir ļoti šokēts par šādām aizdomām un pārsteigts.

A.Kampars atzina, ka cieš arī uzņēmuma reputācija. "Mēs šobrīd par šo reputāciju visi kopa ciešam un cietīsim vēl kādu laiku."

Viņam arī neesot vairāk informācijas par Latvenergo amatpersonu aizturēšanas iemesliem. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vien sniedzis informāciju par attiecīgajiem krimināllikuma pantiem. Kā vēstīts, KNAB pavēstījis, ka saistībā ar Latvenergo amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām laika posmā no 2006.līdz 2010.gadam ir uzsākts kriminālprocess par noziedzīgajiem nodarījumiem, kas saistīti ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Arī ministra birojs centies izpētīt, ar ko aizturēšanas varētu būt saistītas, taču tas nonācis pie tā paša, pie kā plašsaziņas līdzekļi, teica A.Kampars. Viņš pieļāva, ka KNAB varēja ministrijai sniegt plašāku informāciju ar slepeniem vai konfidenciāliem dokumentiem.

Lūgts vērtēt KNAB rīcību, kabinetos aizturot tik nozīmīga uzņēmuma vadību, A.Kampars norādīja, ka paļaujas uz KNAB godaprātu. Viņaprāt, jautājums ir par nodarījuma smagumu – ja tas ir neadekvāts šāda veida metodēm, tad viņš šādu rīcību neatbalstot. Ministrs arī nesaistot Latvenergo amatpersonu aizturēšanu ar nesaskaņām biroja iekšienē.

Kā teica A.Kampars, A.Meļko apcietināšana ir ļoti nopietns pamats, lai runātu par viņa atsaukšanu no amata. Iespējams, ceturtdien līdzīgs lēmums tiks pieņemts par K.Miķelsonu. Kā vēstīts, nākamnedēļ iecerēta ārkārtas akcionāru pilnsapulce, lai lemtu par uzņēmuma vadību. Kā skaidroja A.Kampars, ministrija grib raidīt skaidrus signālus partneriem, patērētājiem, ka situācija tiek risināta un tā netiek atstāta pašplūsmā.

Tiesa gan, likumā attiecībā uz valsts kapitālsabiedrībām neesot iespējas atstādināt valde locekli uz izmeklēšanas laiku likumā – vai nu ir valdes loceklis, kurš strādā, vai arī viņš tiek atcelts. 22.jūnijā kapitāldaļu turētājs lems, kā rīkoties. A.Kampars teica, ka šobrīd neesot pamata likt kādu vietā, kā arī piebilda, ka divu dienu laikā nevar atrast tāda līmeņa vadītājus.

Ja tālāk situācija risināsies ne par labu abiem valdes locekļiem, tad gan tikšot risināts jautājums par jaunu valdes locekļu iecelšanu. Kopumā Latvenergo valdē ir pieci cilvēki. Tā kā ar trīs valdes locekļiem veidojas kvorums, operacionālā ziņā uzņēmums neesot cietis.

Partneriem tiks nosūtīta vēstule ar apliecinājumu, ka uzņēmums turpina saistības un nav pamata runāt pat par darbības piebremzēšanu, nemaz nerunājot par apturēšanu. "Atsevišķu personu, iespējams, negodprātīga rīcība neapdraud pašu kompāniju," bilda ministrs.

A.Kampars arī izteica šaubas, ka notikušais varētu ietekmēt tarifu paaugstināšanu. Ja nu vienīgais pozitīvi atklāsies, ka izmaksas kaut kur mākslīgi paaugstinātas, tad regulatoram būs iespēja kaut ko pārrēķināt uz leju, teica ministrs, bet arī piebilda, ka tās ir spekulācijas.

Kā vēstīts, KNAB aizturējis piecas Latvenergo koncerna amatpersonas - prezidentu K.Miķelsonu un viņa vietnieku A.Meļko, a/s Sadales tīkls valdes priekšsēdētāju Ivaru Liuziniku un viņa vietnieku Andreju Stalažu, kā arī Sadales tīkla Austrumu reģiona tehnisko vadītāju Edgaru Vitkovski. Tāpat aizturētas divas privātpersonas. Diena ceturtdien vēsta, ka saskaņā ar neoficiālo informāciju iespējamās nelikumības varētu būt saistītas ar vērienīgās Rīgas TEC-2 rekonstrukcijas pirmo kārtu, kas īstenota no 2006.gada līdz 2010.gadam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas