Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Kampars: zemākais punkts gaidāms ziemā

Zemākais punkts Latvijas ekonomikā tiks sasniegts ziemā, intervijā LNT piektdien prognozēja ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL). “Zemākais punkts ticamākais būs ziemā, kad būs jaunie komunālie maksājumi, tiesa gan ar ļoti būtisku kritumu, siltuma piegādē kritums būs ne mazāks par 20%, tā ir labā ziņa,” intervijā sacīja ministrs.

Pēc Ekonomikas ministrijas prognozēm iekšzemes koproduktam Latvijā būtu jākāpj 2011.gadā. Nākamgad kritums plānots mīnus 4% no IKP, sacīja A.Kampars. “Nākamgad noteikti būsim sasnieguši līmeni, no kura varam kāpt uz augšu, ” viņš pauda.

Viņš norādīja, ka šobrīd vismaz divās nozarēs ir novērojams eksporta kāpums -  mežrūpniecībā un pārtikas nozarē. Ja pie krītošiem eksporta tirgiem pārtikas nozare spēj kāpināt eksporta apjomu, tad, eksporta tirgiem palielinoties, gaidāms būtisks palielinājums, teica ministrs. Uz aizrādījumu, ka maksa par to ir izcirstie meži, kas tiek lēti pārdoti, ministrs atbildēja, ka “varam jau sēdēt un gaidīt, un stāstīt, ka mums kāds kaut ko iedos, bet mums pašiem kaut kas ir jānopelna un mūsu resursi ir zeme, jūra, meži, intelektuālais potenciāls”. Taču viņš atzina, ka valsts meži šobrīd ir galvenais peļņas resurss. Mums ir daudzi nopietni signāli, kas liecina, ka tūliņ varam sākt izaugsmi, bet tas, ka krīt ieņēmumi, to mēs nenoliedzam, tomēr atzina A.Kampars.

Ministrs informēja, ka starptautiskie aizdevēji tuvākajās dienās pieņems lēmumu par aizdevuma piešķiršanu Latviju. Viņš bija pārliecināts, ka Latvija to saņems, jo nopietnākais esot izdarīts – samazināts budžeta deficīts par 500 miljoniem latu. Viņš gan atzina, ka Briselē premjers Valdis Dombrovskis (JL) saņem Eiropas Savienības dalībvalstu aizrādījumu, ka Latvijā ir zemi nodokļi. “Viņu secinājumi ir tādi, ja nodokļu ieņēmumi jums ir tik zemi [otrie zemākie ES], tad palieliniet nodokļus, taču ne vienmēr Eiropas cilvēki saprot sakarību, ka Latvijā situācija ir savādāka, palielinot nodokļus, ne vienmēr palielinās ieņēmumi,” klāstīja ekonomikas ministrs.

Uz jautājumu, kur valdība mazinās izdevumus nākamgad, viņš teica, ka vēl var mazināt administratīvā pārvaldē. Normālā valstī birokrātiskajam aparātam tiek tērēti 3% – 4% no IKP, bet Latvijā tie ir 7%. Viņš gan atzina, ka visus 500 miljonus, mazinot ierēdniecību tomēr nevarēs iegūt.

Viņs uzsvēra, ka valdībai tagad ir “jānodefinē, kas un kur mēs iesim tuvākajos piecos, desmit gados”. Ministrs varēja uzreiz arī atbildēt. “Mēs turpmāk nebāzēsimies uz iekšējā pieprasījuma radīto IKP pieaugumu, bet tieši otrādi, Latvija, kā maza ekonomika, būtiski stimulēt visa veida konkurētspēju, produktivitātes pieaugumu. Tas nav nekas jauns, bet būtiski to ir norealizēt. Īstenībā mūsu ekonomika ir darbojusies tikai ar iekšējiem dzinuļiem. Tas, ko mēs gribam darīt, nodefinēt mūsu trīs četras nozares, kur mums joprojām ir potenciāls. Tas nevedas gludi. Piecas nozares būs noslēgts loks.”   


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas