Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Svētdiena, 30. jūnijs
Tālivaldis, Mareks

KNAB aicina Zatleru pilnveidot priekšvēlēšanu aģitācijas regulējumu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir konstatējis vairākas nepilnības tiesiskajā regulējumā saistībā ar priekšvēlēšanu aģitāciju un politisko partiju finansēšanas kārtību, tāpēc Valsts prezidentam Valdim Zatleram un atbildīgajām Saeimas komisijām ir nosūtīta vēstule, kurā KNAB norāda uz nepieciešamajiem grozījumiem normatīvajos aktos.

Šobrīd 20-38% no kopējiem partiju priekšvēlēšanu tēriņiem atbilstoši likuma prasībām nav ierobežoti ar konkrētu priekšvēlēšanu izdevumu limitu. KNAB ierosina priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumus attiecināt arī uz minētajiem priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu veidiem.

Šobrīd spēkā esošais tiesiskais regulējums nosaka, ka KNAB ir tiesības apturēt turpmāko priekšvēlēšanu aģitāciju gadījumā, ja tiek konstatēti priekšvēlēšanu aģitācijas limita pārkāpumi. Tomēr KNAB uzskata, ka to var izdarīt tikai tiesa, lai neradītu šaubas par lēmuma objektivitāti un taisnīgumu.

Šobrīd spēkā esošais regulējums joprojām nerisina jautājumu saistībā ar slēpto politisko aģitāciju jeb reklāmu, t.i., gadījumiem, kad par kādu politisko partiju vai deputātu kandidātu tiek aģitēts, nenorādot, ka tā ir politiskā aģitācija. KNAB ierosina izdarīt grozījumus, definējot, kas ir slēptā priekšvēlēšanu aģitācija, un nosakot tās aizliegumu.

KNAB aicina noteikt, ka visa plašsaziņas līdzekļu iesniegtā informācija par priekšvēlēšanu reklāmas izcenojumiem tiek publiskota internetā vienlaikus.

KNAB uzskata, ka apsverams jautājums par to, ka arī uz komerciālo raidorganizāciju darbinieku rīcību priekšvēlēšanu periodā būtu attiecināmi ierobežojumi līdzīgi, kā tas šobrīd ir noteikts sabiedrisko raidorganizāciju darbiniekiem, lai izslēgtu gadījumus, ka deputāta kandidāts, piemēram, vada raidījumu.

Lai ierobežotu administratīvo resursu izmantošanu politiķu popularizēšanai priekšvēlēšanu periodā, KNAB uzskata, ka būtu izvērtējams arī priekšlikums, ka 30 dienas pirms vēlēšanām ir aizliegts izdot preses izdevumus, kas tiek finansēti no pašvaldību resursiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KNAB priekšlikumi

KNAB priekšlikumi (pilns teksts)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Svētdiena būs saulaina un sausa

Svētdiena būs saulaina un sausa, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums, kā dēļ izsludināts dzeltenais brīdinājums, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas