Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

KNAB konfliktu cer risināt jaunā darba grupā

Konflikts starp Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbiniekiem pamatā ir izveidojies nevis personāliju, bet sistēmisku problēmu dēļ, tāpēc tiks veidota starpinstitūciju darba grupa KNAB nolikuma pilnveidošanai, pēc tikšanās ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru žurnālistiem ceturtdien paziņoja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība).

VIDEO: Ģenerālprokurors: Ceru uz šo cilvēku veselo saprātu

Viņš neslēpa, ka KNAB darbību reglamentējošajos normatīvajos aktos ir konstatētas vairākas sistēmiskas nepilnības, kas var veicināt iekšējo konfliktu rašanos un saasināšanos. Piemēram, nav skaidri nodalītas KNAB vadošo amatpersonu kompetences attiecībā uz operatīvo darbu un izmeklēšanas noslēpumu. Neesot maksimāli nodrošināts tas, lai no biroja nenoplūstu ierobežotas pieejamības informācija.

Arī ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pēc tikšanās ar Dombrovski atzina, ka patlaban nav nepieciešama KNAB sadalīšana, biroja strukturālas reformas vai kas tamlīdzīgs. "Tas nekā neuzlabotu iestādes darbu," atzīmēja ģenerālprokurors. Viņš sacīja, ka tiks veidota darba grupa detalizēta KNAB nolikuma izstrādei, lai iestādes kompetences, pienākumi un atbildība tiktu noteikta precīzi un skrupulozi, "nevis vispārīgiem tekstiem".

Darba grupā tikšos iesaistīti gan tiesībsargājošo iestāžu speciālisti, gan nevalstisko organizāciju pārstāvji, piebilda Kalnmeiers.

Jau vēstīts, ka pēdējās nedēļās KNAB atkal uzjundījušas domstarpības. Biroja Ētikas komisija nesen bija iesniegusi premjeram ziņas, kas norāda uz KNAB vadītāja Jaroslava Streļčenoka un viņa vietnieces Ilzes Jurčas iespējamiem Interešu konflikta novēršanas likuma pārkāpumiem saistībā ar atvaļinājuma pabalstu izmaksu.

Premjerministrs aicināja savstarpējās nesaskaņas risināt ar iekšējo resursu palīdzību un nesaskatīja interešu konflikta esamību Streļčenoka un Jurčas rīcībā. KNAB priekšnieks savukārt reaģēja ar to, ka nolēma atcelt KNAB rīkojumu, ar kuru apstiprināts biroja Ētikas komisijas sastāvs. Vienlaikus KNAB priekšnieks ir uzdevis organizēt jaunas KNAB Ētikas komisijas vēlēšanas, bet pagājušajā nedēļā viņš ierosinājis disciplinārlietu pret savu vietnieci Strīķi.

Disciplinārlieta ierosināta par rīcību, pildot KNAB priekšnieka pienākumus un atceļot KNAB priekšnieka 27.jūnija rīkojumu, ar kuru izbeigtas darba tiesiskās attiecības pārbaudes laikā ar KNAB galveno speciālisti, un 27.jūnija rīkojumu, ar kuru Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītājai Ilzei Draveniecei piemērots disciplinārsods. Tāpat disciplinārlieta ierosināta par rīkojumu, ar kuru darbā pieņemta kāda izmeklētāja. Disciplinārlietas izmeklēšanas komisijai uzdots veikt disciplinārlietas izmeklēšanu un sagatavot slēdzienu līdz 13.septembrim.

Ziņots arī, ka pirms pāris mēnešiem Streļčenoka un Jurčas kritiku par sliktu darbu izpelnījušās Strīķe, Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece un Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītāja Ilze Draveniece. Strīķe, Kurpniece un Draveniece novērtējumā paustos pārmetumus noliedz un vadības rīcībā saskata bosinga un mobinga pazīmes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas