Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

KNAB mudina Saeimu pārskatīt deputātu ētikas kodeksu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosina Saeimu pārskatīt un atjaunot deputātu ētikas kodeksu.

Saeima ētikas kodeksu pieņēma 2006.gadā, saturiski tas sastāv no 23 vispārīgiem punktiem. Kopš tā pieņemšanas tas nav pārskatīts.

Eiropas Padomes Pretkorupcijas starpvalstu grupas (GRECO) Ceturtās novērtēšanas kārtas ziņojumā 2012.gadā sniegtās rekomendācijas aicināja pārskatīt un aktualizēt Saeimas ētikas kodeksu un papildināt to ar praktiskiem pasākumiem, lai veicinātu deputātu ētiku un novērstu korupciju, taču tās joprojām nav ieviestas.

KNAB pārstāve Anna Aļošina piektdien iepazīstināja ar minētajām starptautiskajām rekomendācijām attiecībā uz parlamenta deputātu ētikas kodeksu un to ieviešanu. 

Aļošina uzsvēra, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija nekad nav bijusi ''pietiekami aktīva'', tā ir bijusi drīzāk pasīva. Tai nav loma ētikas kodeksa iedzīvināšanā, proti, komisija reaģē uz deputātu pārkāpumiem tikai tajos gadījos, kad ir saņemts rakstveida iesniegums no parlamentārieša, skaidroja KNAB pārstāve. Komisijai arī nav pilnvaru ierosināt lietu pret kādu deputātu bez konkrēta iesnieguma. 

Kā lielu problēmu KNAB saskata, ka nav iespēju trešajai personai, tai skaitā Saeimas darbiniekam, vērsties komisijā ar iesniegumu par iespējamu deputāta ētikas kodeksa pārkāpumu.

Ētikas kodekss visu laiku būtu jāpārskata, jo bieži vien nav skaidrs, kas patiesībā slēpjas aiz noteikta panta, teica KNAB pārstāve.

"Progresīvo" deputāte Jana Simnovska diskusijā atzina, ka Saeimas kārtības ruļļa un deputātu ētikas kodeksa pārskatīšana ir iestrēgusi. Viņas ieskatā, tas noticis tādēļ, ka tos mēģina pārskatīt pārāk plaši, uzreiz visos jautājumos.

Politiķe akcentēja, ka dažkārt iesniegumi par iespējamu deputāta ētikas kodeksa pārkāpumu ir politiskā atriebība, no kā parlaments cenšas izvairīties. Tāpat izpratne deputātu vidū par ētiku ir ļoti atšķirīga, uzskata Simanovska.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas loceklis, deputāts Edmunds Zivtiņš (LPV) pauda, ka ētikas kodeksu derētu uzlabot. Vienlaikus, viņaprāt, ja iesniegumus par ētikas kodeksa pārkāpumu varētu komisijā iesniegt trešās personas, tad komisija saņemtu "simtus, tūkstošus" iesniegumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas