Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Kolāts: jānosaka mehānismi, kas neļautu izmantot LR2 politiskiem mērķiem

Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) pirmdien sanāks uz apspriedi par Latvijas Radio (LR) otrā kanāla iznomāšanas noteikumu izstrādi, taču pagaidām vēl ir daudz neatbildētu jautājumu, kam risinājums jārod tuvākajos mēnešos. Tai skaitā LR un NRTP vadībai jāvienojas, kā nodrošināt visvairāk klausītā radiokanāla formāta saglabāšanu un nepieļaut iespējamo nonākšanu atsevišķu interešu grupu rokās. Šādu iespēju palielina pēc gada paredzētās Saeimas vēlēšanas.

Plānots, ka oktobrī notiks koncesijas projekta izvērtēšana, lai novembrī varētu sākt konkursa procedūru un jau janvāra sākumā Latvijas Radio 2 (LR2) nodot privātās rokās. Pagaidām netiek precizēts, kādi finansiālie ieguldījumi tiks prasīti no potenciālajiem koncesijas ņēmējiem. Tāpat ir daudz praktisku neskaidrību — kur būs izvietots radio, kas notiks ar tā arhīviem, kā tiks nodrošināta formāta saglabāšana. "Ir vairāki nosacījumi, kas vispirms jāparedz. Piemēram, mūzikas atskaņošanas kritēriji jānosaka iespējami precīzi, lai tad, ja kaut ko nedara, varam pierādīt, ka nedara," saka LR ģenerāldirektors Dzintris Kolāts.

Interesentu daudz

Viens no neskaidrajiem punktiem ir LR2 darbinieku liktenis. No vienas puses, pašlaik tiek paredzēta iespēja iekļaut koncesijas līgumā noteikumu, ka šos cilvēkus atlaist nevar. Taču, no otras puses, stingru noteikumu izvirzīšana ierobežotu koncesijas ņēmēja biznesa attīstības iespējas. Arī programmas pārņemšana var nebūt ļoti vienkārša. Oktobrī LR2 ziņas vairs negatavos paši, bet retranslēs LR1 sagatavotos ziņu raidījumus. Līdz šim LR2 vadība tam pretojās, taču, pamatojot ar līdzekļu taupīšanu, šāds lēmums tomēr pieņemts.

Pagaidām interesi par LR2 nomāšanu publiski izteikuši Radio SWH īpašnieki. Tāpat iespēju iesaistīties izsaka paši LR2 darbinieki, taču viņiem var nepietikt finansējuma, atzīst Dz.Kolāts. Ir saņemti priekšlikumi no daudzām raidorganizācijām, tai skaitā arī no krieviski raidošajām. "Pie manis ir vērsies arī kāds liels advokātu birojs, kas pārstāv savu klientu," stāstīja Dz.Kolāts, atteikdamies nosaukt tā vārdu.

Bažas par politisko ietekmi

Pagājušajā nedēļā notikušajā diskusijā par sabiedrisko mediju nākotni premjers Valdis Dombrovskis (JL) uzsvēra, ka LR2 ir jāsaglabā sabiedriskā medija statuss. NRTP locekle Ingrīda Brigita Stroda gan atzīst, ka pagaidām LR2 turpmākais statuss nav pietiekami skaidri definēts. Papildu bažas var radīt arī iespējamā ieinteresētība izmantot radio politiskiem mērķiem. "Man personīgi ir bažas par to, ka tā tas varētu būt," atzīst I.B.Stroda. Dz.Kolāts uzskata — lai pasargātu LR2 no politiskās ietekmes, viens no instrumentiem ir skaidri definēt programmas saturu, kas neļautu ēterā skanēt politiķus slavējošiem raidījumiem. "Otrs — ir jānodrošina, ka visiem politiķiem ir vienādas iespējas cept un vārīt. Būs vēl jālemj, cik lielus iemauktus uzlikt," uzsver LR šefs.

Jau vēstīts, ka lēmums LR2 iznomāt tika pieņemts pēc tam, kad sabiedriskais radio nonāca finanšu grūtībās. Paredzams, ka decembrī NRTP izlems, kam kanālu nodot koncesijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas