Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Krauze uzdod pārbaudīt Gerharda laikā slēgtu 7 miljonu eiro vērtu IT pakalpojumu līgumu

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) uzdevis pārbaudīt priekšgājēja Kaspara Gerharda (NA) laikā noslēgtu septiņus miljonus eiro vērtu IT pakalpojumu līgumu, svētdien vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Pirms diviem gadiem Zemkopības ministrija (ZM) nolēma, ka tai jāmodernizē savas IT sistēmas. Sarunu procedūrā tika izvēlēts pretendents, par kuru jau tobrīd bija aizdomas par saistību ar tā laika politisko ministrijas vadību. Pirmajam lielākajam darbam šajā līgumā šogad jābūt gatavam, lai lauksaimnieki varētu ievadīt Eiropas prasītos datus un saņemt maksājumus. Taču process aizkavējies, un pie naudas tikt nevar.

Iestājoties Eiropas Savienībā, zemniekiem radās iespējas saņemt platību maksājumus par katru apkopto un lauksaimniecībā izmantoto hektāru. Tomēr, iesniedzot nepareizus datus, Latvijas zemnieki saņēma mazākos maksājumus Eiropā. Ņemot vērā, ka jaunajā finansējuma plānā vairākiem gadiem bija iezīmējās, ka tiešmaksājumi vietējiem lauksaimniekiem būs tādi kā vidēji Eiropā, bija cerība par situācijas uzlabošanos, taču rezultātā situācija kļūs vēl sliktāka - dati atkal iesniegti nepareizi un lauksaimnieki saņems vēl mazāk.

Sanāksmē ar Zemkopības ministriju zemnieki uzsvēra savu neapmierinātību ar daudzajām atskaitēm par paveikto uz lauka. Neapmierināti lauksaimnieki ir arī ar nepabeigto jauno sistēmu, kas apmēram 3000 saimniecībām liedz ievadīt vajadzīgos datus Eiropas sistēmā un saņemt maksājumus.

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) tikšanās laikā apgalvoja, ka lauksaimniekus saprot, jo pats, pirms kļūšanas par ministru, centies darboties sistēmā. Viņu neapmierina tas, ka sistēma, tiekot ietvertai likumdošanā, kļuvusi obligāta.

Sapulces dalībnieki vienojās, ka atskaites varēs iesniegt līdz 5.februārim, turklāt Valsts augu aizsardzības dienests datus apņemtos sistēmā pēc to saņemšanas savadīt pats.

Nozares digitalizēšanai pirms diviem gadiem piešķirti septiņi miljoni eiro. Metu jeb ideju konkursā tika saņemts tikai viens iesniegums, un tā autors bija uzņēmumu "Autentica" un "Softikom" apvienība.

Uzņēmuma "Autentica" valdē ir Nacionālās apvienības politiķa Aleksandra Kiršteina dēls Kārlis. Viņam pieder ceturtā daļa šīs kompānijas. Uzņēmuma veiksmi vairāku ministriju iepirkumos jau pērn pētīja sociālo tīklu personība "Raiva", par to rakstījis arī žurnāls "Ir".

Savukārt par uzņēmumu "Softikom" "Nekā personīga" stāstīja pirms trim gadiem, kad "Rīgas ūdens" ar firmu bija noslēdzis 370 000 eiro vērtu līgumu par klientu portāla izstrādi, kas kavējās gadu. Iepirkumā bija vairāki pretendenti, bet lētākie piedāvājumi tika izslēgti.

Kopš tā laika kompānijā notikušas izmaiņas. To pagājušajā gadā iegādājās Miks Ekbaums. Jau pirms 13 gadiem LTV raidījums "de facto" vēstīja, ka Ekbauma firmai "Corporate Solutions" ļoti veicās ZZS pārraudzīto ministriju iepirkumos. Gada laikā tā bija uzvarējusi deviņos. Tolaik uzņēmums raidījumu iesūdzēja tiesā par goda un cieņas aizskaršanu, bet savu taisnību tam trīs tiesu instancēs neizdevās pierādīt.

Ekbaums ir pārliecināts, ka partnera "Autentica" vadības un īpašnieku ģimenes saitēm nav nekādas nozīmes, viņi tiek pie iepirkumiem profesionalitātes dēļ. Arī Ekbauma paša uzņēmumu veiksme iepirkumos esot pieredzes un zināšanu rezultāts.

Praktisko darbu "Softikom" uztic apakšuzņēmējiem. Kritizētās sistēmas gadījumā tā ir SIA "CatchSmart", kur vadītājs un patiesais labuma guvējs ir kokrūpnieks Uldis Mierkalns. Pēdējos desmit gadus viņš bijis viens no lielākajiem partijas "Latvijas attīstībai" sponsoriem. Senākā pagātnē ziedoja "Jaunajam laikam".

Krauze parakstījis rīkojumu, lai izvērtētu sistēmas izstrādes procesu, un rezultāts gaidāms 10.novembrī. Viņam arī ir aizdomas, ka informāciju par iepirkumu ātrāk ieguvuši ar politiku saistīti cilvēki.

Septiņus miljonus vērtā iepirkuma slēgšanas brīdī zemkopības ministrs bija Kaspars Gerhards no Nacionālās apvienības. Viņu sazvanīt raidījumam neizdevās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas