Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Laila Pakalniņa: Laimes pieejamība

Lai gan Laimes monēta, ko pēc Latvijas Bankas pasūtījuma, tuvojoties 2008.gada Ziemassvētkiem, izkala Somijā, Latvijas ekonomikai daudz (vismaz tik, cik nepieciešams) laimes neatnesa, iedzīvotāju aptaujā tā tomēr atzīta par Latvijas gada monētu. Būtu labāki laiki, monēta ar skursteņslauķi varbūt izpelnītos vēl lielāku sajūsmu, taču cilvēki kļuvuši ironiski — pēdējā lata monēta, lūk, saukšoties Brīvība. Iespējams tāpēc, ka pat šīs Latvijas bankas Laimes bijis tik maz. Bankas mājaslapā rakstīts: "Ikdienā sastapt skursteņslauķi ir visai grūti, tāpēc 5000 laimīgie, kas tikuši pie monētas (Latvijas Bankā tā vairs nav nopērkama) var pogas vietā paberzēt monētu, kur nokvēpušais vīrs, cēli nostājies dūmeņa galā, lūkojas pāri pilsētai, un viņam līdzās vienīgie asistenti — nenogurstošais jumtu censonis kaķis un šalcošais vējš."

Bet ko darīt visiem pārējiem cilvēkiem, kas nav starp tiem 5000, kam tagad vismaz ir monēta, ko berzēt? Domājiet viņiem līdzēs, piemēram, ceriņu laiks, par kuru droši zināms, lai kas notiktu, tas tomēr būs un visai drīz? Ceriņi nav nekas ekskluzīvs, tie zied gan pie pilīm, gan pie būdām, tāpēc to laimes ir demokrātiski pieejamas, — atliek tik ēst un ticēt, ēst un ticēt. Un tā vien šķiet, ka, rijot ziedlapas, ja arī nekas labs, tad vismaz nekas slikts taču nevar notikt. Nav dzirdēts, ka no atrastās laimes daudzuma, kāds būtu iemantojis vismaz vēdergraizes (nu varbūt vien tad, ja uzklūp pildīto ceriņu krūmam un noēd to pliku). Taču kas tev deva tik viegli pieejamu laimi Latvijā! Kārotā laime varot izrādīties inde. Un īpaši jāuzmanās Kurzemē, jo tur šajās dienās uzziedējusi par meža ceriņiem sauktā zalktene, kas ir ceriņiem līdzīgs, taču ļoti indīgs augs. Neieteicamās devas: bērniem pietiekot ar vienu lapiņu, lai varētu sākt novērot saindēšanās simptomus, letālas esot jau divas trīs. Pieaugušie, protams, izturīgāki — nopietna saindēšanās vai pat nāve varot iestāties pēc 10 — 12 lapu apēšanas.

Tādējādi gandrīz vai jāsecina — lai gan par gada monētu Latvijā nupat atzīta Laimes monēta un visapkārt pavasaris, tikšana pie laimes mūsu valstī tomēr šobrīd ir apgrūtināta un atsevišķos gadījumos pat ļoti bīstama. Taču, lai neizklausītos tik bezcerīgi, droši vien jāpiebilst, ka nelaimīgi cilvēki parasti sakot, ka viņiem laime neesot lemta, taču klusībā tik un tā cerot. Un gan jau pareizi dara, jo cerēt noteikti nav tik bīstami, kā šobrīd Kurzemē viltus ceriņus ēst, un tik bezjēdzīgi, kā Latvijas gada monētu berzēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas