Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Latvijā reģistrēts šogad pirmais "cūku gripas" gadījums

Latvijā konstatēts pirmais laboratoriski apstiprinātais cūku gripas gadījums, portālu Diena.lv informēja _Latvijas Infektoloģijas centra _direktore Baiba Rozentāle.Laboratoriskā izpēte liecina, ka slimību izraisīja gripas vīrusa A/H1N1 pandēmiskais celms, kurš bija pagājuša gada cūku gripas epidēmijas izsaucējs Latvijā un citās pasaules valstīs. Epidemioloģiskie dati norāda, ka saslimušais visticamāk ir inficējies kontaktējoties ar slimnieku, kurš bija saslimis pēc atgriešanās no ārvalstīm.


Latvijā pēdējo divu nedēļu laikā ambulatorajās iestādēs vērsušies divi pacienti ar gripas simptomiem (viens bērns un viens pieaugušais). Minētie dati liecina par atsevišķiem gripas gadījumiem, un tas ir raksturīgs šim gada periodam. Šobrīd saslimstības līmenis ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām ir līdzīgs vidējiem reģistrētajiem rādītājiem iepriekšējo gadu laikā. Biežāk slimo bērni, īpaši vecuma grupā līdz 4 gadiem.

Saskaņā ar starptautiskā gripas uzraudzības tīkla datiem Eiropas reģiona valstīs gripas izplatības intensitāte pašreiz tiek raksturota kā zema. Tomēr, vairākas valstis ziņo par gripas aktivitātes pieaugumu un pašreiz atsevišķi gripas gadījumi vai lokāla gripas izplatība ir novērota 20 valstīs. Izmeklējumu dati liecina, ka šajā sezonā Eiropas reģionā cirkulē gan A tipa gripas vīrusi (A/H1N1, A/H3N2), gan arī B tipa gripas vīrusi, un tie atbilst pretgripas vakcīnā iekļautajiem vīrusu antigēniem.

Latvijas Infektoloģijas centrā prognozē, ka tuvākajās nedēļās Latvijā gripas aktivitāte pieaugs. Tomēr Ziemassvētku brīvlaiks skolās parasti samazina gripas izplatību, tādēļ epidēmiskais pacēlums sagaidāms visticamāk ne ātrāk kā nākamā gada janvārī.

"Ja cilvēks ir saslimis, un ir šādi slimības simptomi - pēkšņs slimības sākums, galvassāpes, drudzis, paaugstināta temperatūra, kaulu "laušanas sajūta", aizlikts deguns bez iesnām un sauss, mokošs klepus, nekavējoties jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, lai savlaicīgi uzsāktu ārstēšanu un slimība nepārietu smagākā formā, kad nepieciešama ārstēšanās slimnīcā," sacīja B. Rozentāle.

Gripas profilaksei svarīgi stiprināt organisma aizsargspējas un stingri ievērot personīgās higiēnas un piesardzības pasākumus, lai mazinātu infekcijas izplatīšanos no cilvēka uz cilvēku.

Vakcinācija ir visefektīvākais gripas profilakses un tās izraisītu komplikāciju novēršanas veids. Īpaši nozīmīgi tas ir pacientiem ar hroniskām sirds un asinsvadu un plaušu slimībām, kā arī cukura diabēta slimniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas