Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Latvija uzņemas galveno lomu NATO nemilitāro kravu tranzītā uz Afganistānu

Valdība otrdien nolēma, ka tuvāko nedēļu laikā Latvija noslēgs līgumus ar diviem loģistikas uzņēmumiem, kas nodrošinās NATO dalībvalstu nemilitāro kravu tranzītu uz Afganistānu.

Satiksmes ministrijas pārstāvis Māris Andžāns, kurš strādāja arī īpaši izveidotajā darba grupā, pēc valdības sēdes pastāstīja, ka līgumus slēgs ar divām dāņu kompānijām - "DSV Air&Sea" un "Damco Latvia".

Pēc līgumu noslēgšanas Latvija izteiks piedāvājumus NATO dalībvalstīm, kas vēlētos caur Latvijas ostām un dzelzceļu nogādāt savas nemilitārās kravas uz misiju Afganistānā. Pēc tam caur koordinācijas centru, kas atrodas Nīderlandē, dalībvalstis pieteiksies šim projektam.

Andžāns pagaidām neatklāja valstis, kas ir izrādījušas interesi par iesaisti šajā projektā, taču atzina, ka to vidū ir gan NATO dalībvalstis, gan alianses partnervalstis - kopumā desmit.

Divu nedēļu laikā uz valdības sēdi ir jāsagatavo līgumprojekti, informēja Andžāns.

Viņš arī piebilda, ka ASV turpinās caur Latviju sūtīt savas kravas un šo pakalpojumu pašlaik nodrošina "Damco" un "CBT Logistics".

Savukārt aizsardzības ministrs Imants Lieģis žurnālistiem norādīja, ka līdz ar to Latvija uzņēmusies galveno lomu NATO nemilitāro kravu tranzīta nodrošināšanā uz misiju Afganistānā.

Viņš arī pavēstīja, ka Kanādas parlamenta spīkera Noela Kinsellas vizītes laikā izteicis piedāvājumu, ka Latvija varētu nodrošināt arī Kanādas kravu nogādāšanu uz Afganistānu. Pašlaik Kanāda nemilitārās preces saviem karavīriem nogādā ar lidmašīnu caur Pakistānu.

Uz jautājumu, kādēļ izvēlētas tieši šīs abas firmas, Lieģis atbildēja, ka abi uzņēmumi bijuši vienīgie, kam bijusi līdzīga pieredze.

Latvija no šī projekta iegūs atpazīstamību, kā arī finansiālu labumu. Andžāns paskaidroja, ka no vienas kravas vienības ieguvums mērāms 500 eiro apmērā, bet vienā vilciena sastāvā ir 82 līdz 123 konteineri. Līdz šim caur Latviju izgājuši 50 vilcienu sastāvi, kuros ir vidēji 100 konteineru.

"Nauda paliks ostās un dzelzceļā, bet pa tiešo budžetā neienāks," minēja Andžāns.

Jau vēstīts, ka darba grupai Aizsardzības ministrijas vadībā bija uzticēts risināt jautājumus par iespējām veikt starptautiskajai operācijai Afganistānā paredzētu NATO nemilitāru kravu tranzītu caur Latviju.

Aicinājums iesniegt piedāvājumus tika izteikts 15 uzņēmumiem, bet tam atsaucās septiņas kompānijas.

Ziņots arī, ka Latvijas valdība ir izteikusi piedāvājumu Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV) iepirkt Latvijā nemilitārās preces, kuras tranzītā tiek nosūtītas karavīriem Afganistānā.

ASV valdība šo Latvijas piedāvājumu izvērtē, un lielāka skaidrība par amerikāņu atbildi, iespējams, būs 2010.gada sākumā, intervijā novembra beigās teica Latvijas vēstnieks ASV Andrejs Pildegovičs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas