Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Latvija varētu sūtīt karavīrus pretpirātisma misijā Somālijā

Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) apsver iespēju sūtīt militāros spēkus uz Eiropas Savienības (ES) pretpirātisma misiju Somālijā jeb jūras spēku operāciju "Atalanta".

Ministrijas pārstāvis Airis Rikveilis aģentūrai BNS sacīja, ka AM patlaban lemj, vai sūtīt uz šo misiju karavīru vai karavīru grupu, taču norādīja, ka Latvijai ir nopietnas saistības NATO misijā Afganistānā, kā arī operācijā Kosovā.

Ja Latvija nolems sūtīt savus spēkus uz Somālijas ūdeņiem, tad šīs izmaksas būs jāsedz no valsts budžeta. Taču Latvija gada sākumā ieskaitījusi 16 tūkstošus eiro (aptuveni 11 tūkstošus latu) ES operāciju kopējā budžetā. Vajadzības gadījumā šī nauda tiks izlietota, norādīja Rikveilis.

Savukārt Latvijas vēstnieks ES Normunds Popens aģentūrai BNS teica: "No mazām valstīm, protams, nesagaida lielus finansiālos un cilvēkresursus, taču, lai Latviju uztvertu par nopietnu partneri, Somālijas gadījumā jāiesaistās patstāvīgi."

ES misijas mērķis ir uzlabot kuģošanas drošību pie Somālijas krastiem, darot galu pirātiskiem uzbrukumiem un bruņotai laupīšanai. Plānots, ka ES misija "Atalanta" decembra vidū pārņems NATO operāciju Somālijā.

Bruņoti pirāti šogad Somālijas ūdeņos, kas ir viens no galvenajiem kuģu ceļiem uz Suecas kanālu, ir nolaupījuši desmitiem kuģu. Pirātiem ir ātrlaivas, automātiskie ieroči un raķešgranātas.

Daudzos gadījumos pirāti pieprasa izpirkumu par nolaupītajiem kuģiem vai to apkalpes locekļiem. Pašlaik pirātu gūstā ir Ukrainas kravas kuģis, kura apkalpē ir arī Latvijas iedzīvotājs.

Pirātisma gadījumu skaita pieauguma dēļ ANO pieņēma rezolūciju, kas atļauj ārzemju kuģiem vajāt pirātus Somālijas teritoriālajos ūdeņos.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Pirātu gūstā nonācis arī Latvijas jūrnieks Jevgeņijs Grigorjevs. Raksts Sestdienā "XXI gadsimta pirāti"

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas