Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Latvijas uzņēmēji: sprādziens Minskas metro, iespējams, sarīkots uzmanības novēršanai

Sprādziens Baltkrievijas galvaspilsētas metro sarīkots tāpēc, lai novērstu uzmanību no Balkrievijas ekonomiskajām problēmām – valūtas trūkuma un gaidāmā rubļa devalvācijas, tā portālam Diena.lv pastāstīja vairāki Minskā dzīvojošie Latvijas uzņēmēji.

* Noskaidroti iespējamie Minskas terora akta rīkotāji
* Terora aktā Minskas metro bojā gājuši 12 cilvēki, 149 ievainoti

IT uzņēmējs Sergejs Šarkovs no Rīgas, kurš strādā Minskā, stāsta, ka baltkrieviem terora akts ir pilnīgi negaidīts notikums.

“Baltkrievijā drošība ir pirmajā vietā. Visi ir šokā. Galvenais jautājums, kas cilvēkus uztrauc, ir – kas organizēja šo sprādzienu un kāpēc tas bija vajadzīgs. Nezinot, kas spridzināja metro, kāds trakais vai nezināma teroristu organizācija, mēs nevaram zināt, kādi notikumi sekos,” tā uzņēmējs. Viņam nav ne jausmas, kas varētu būt teroristi.

“Tautai savu rūpju pietiek, nav valūtas,” tā viņš. S. Šarkovs pats ikdienā metro neizmanto, brauc ar automašīnu. Pēdējās ziņas no Minskas – netālu no Nacionālās bibliotēkas aizdedzies autobuss un pagaidām nevienam nav skaidrs, vai šie abi notikumi ir savstarpēji saistīti. Valsts televīzijas kanālos informāciju par notikušo sprādzienu sāka rādīt ar novēlošanos.

Uzņēmējs no Rīgas Artūrs Voicehovičs Minskā ar ģimeni un bērniem dzīvo jau divarpus gadus. “Sajūtas nav īpaši labas. Šeit cilvēki nojauš, ka terora akts kaut kā ir saistīts ar krīzi valstī – Baltkrievijā nav valūtas. Mans viedoklis - pastāv iespēja, ka sprādziens ir tādēļ, lai novērstu uzmanības no šīs krīzes. Baltkrievijā bez viena cilvēka ziņas nekas nevar notikt. Ja viss tiek kontrolēts, ir daudz miliču, vakaros uz ielu krustojumiem pa trim, tad kaut vai sagādāt sprāgstvielas, lai spridzinātu, nav viegli. Jūtamies neaizsargāti, neskatoties uz daudzajiem likuma sargiem,” atklāj A. Voicehovičs.

Pēdējā laikā viņš sācis domāt par atgriešanos Rīgā. Grūti prognozēt, kas Minskā notiks tālāk. A. Voicehovičam pieder kafejnīca un uzņēmums, kas piegādā restorāniem traukus un aprīkojumu. Taču biznesam neklājas viegli, jo Baltkrievijas valdība bieži nāk klajā ar neprognozējamām likumu normām.

“Par laimi, ne es, ne mana ģimene neizmantojam sabiedrisko transportu,” tā uzņēmējs. Pie metro stacijas, kurā notika sprādziens, tagad Minskas iedzīvotāji liek ziedus.

Kāds Minskā dzīvojošs Latvijas iedzīvotājs, kurš vēlējās palikt anonīms, arī pauda uzskatu, ka sprādziens ir organizēts, lai novērstu uzmanību no Baltkrievijas ekonomiskās krīzes. “Cenas veikalos nav zināmas, tu ieej veikalā, un nezini, cik maksā maize un vienojies par cenu uz vietas. Tas ir tāpēc, ka ir gaidāma Baltkrievijas rubļa devalvācija,” tā anonīmais avots.

Sabiedriskās ēdināšanas jomā strādājošais Romāns Solovjovs pauž – ja apstiprināsies aizdomas, ka divu autobusu aizdegšanās pie Nacionālā muzeja ir terora akts, tad būs jādomā, vai palikt Baltkrievijā. “Jūtamies nedroši pilsētā. Ikdienā izmantoju metro, tagad braukšu ar taksometru un vairāk iešu kājām. Strādāju divas metro pieturas tālāk no sprādziena vietas,” tā R. Solovjovs. Viņš stāsta, ka paši baltkrievi dzīvo mierīgi un šādi notikumi ir ārkārtēji. “Grūti spriest, kādēļ sprādziens bija vajadzīgs. Varbūt kāds vēlas sakustināt valdību,” tā viņš.

Jau vēstījām, ka pirmdienas novakarē Baltkrievijas galvaspilsētas Minskas metro notikušais sprādziens ir bijis terora akts, paziņojusi Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra. Sprādzienā dzīvību zaudējuši vismaz 12 cilvēki, bet ievainojumus guvuši 149 cilvēki, vēstī aģentūra BELTA.

Aculiecinieki gan ziņojuši, ka mirušo skaits varētu būt krietni lielāks, jo sprādziena notikuma vietā esot redzējuši vismaz 20 cilvēkus bez dzīvības pazīmēm. Daudzi cietušie bijuši smagā stāvoklī.

Tiek ziņots, ka metro stacijā Oktjabrjskaja, kas atrodas netālu no prezidenta Aleksandra Lukašenko pils, spridzeklis bijis novietots uz perona zem soliņa. Sprādziena spēks bijis ekvivalents pieciem kilogramiem trotila. Spridzeklis bijis pildīts ar 80x8 mm izmēra naglām un skrotīm 15 mm diametrā. Jau otrdien Minskā varētu ierasties terorisma speciālisti no Krievijas, lai palīdzētu Baltkrievijai izmeklēšanas veikšanā. 14.aprīlis Baltkrievijā tiks izsludināts par sēru dienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas