Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

LBAS tikai otrdien izlems, vai doties uz trīspušu padomes sēdi

Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) uzsver, ka viņa kabineta lēmums nākamgad iesaldēt algas valsts sektorā strādājošajiem nav ultimāts, bet gan valdības pozīcija. Kā _Dienai _teica I.Godmaņa preses sekretārs Edgars Vaikulis, premjers ir gatavs pārskatīt šo lēmumu, “ja arodbiedrībai  ir priekšlikumi, kā palielināt algu fondu, nepalielinot budžeta deficītu”.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers Dienai savukārt norādīja, ka "vismaz pēdējos trīs gadus gan arodbiedrības, gan darba devēji to tik vien darījuši, ka valdībai snieguši dažāda veida priekšlikumus, kā sakārtot valsts ieņēmumu un izdevumu daļu”. Pēc viņa vārdiem, šie priekšlikumi netika ņemti vērā dažādu atrunu dēļ. P.Krīgers gan teica, ka arodbiedrības ir gatavas visus savus priekšlikumus premjeram iesniegt vēlreiz.

Pēc P.Krīgera stāstītā, LBAS piekrīt, ka darba algas vajag iesaldēt, taču runa var būt tikai par konkrēta apjoma algu un nevis visiem valsts sektorā strādājošajiem. “Tas viss valdībai ir ļoti labi zināms, un šobrīd viņi vienkārši tēlo muļķi, uzskatot, ka tas uz viņiem neattiecas,” viņš teica.

P.Krīgers stāstīja, ka LBAS ieteikumi budžeta izdevumu samazināšanai skar dažādu valsts aģentūru, fondu, īpašu uzdevumu sekretariātu un konsultatīvo padomju likvidēšanu, atteikšanos no nelietderīgiem projektiem, amatpersonu padomniekiem un parlamentārajiem sekretāriem. “Tie ir ļoti daudzi tūkstoši un miljoni latu,” pārliecināts P.Krīgers, piebilstot, ka, “ja valdība tiešām gribētu konstruktīvi kaut ko šajā virzienā darīt, tas sen jau būtu izdarīts”.

Savukārt budžeta ieņēmumus varētu palielināt diferencējot un palielinot akcīzes nodokli, palielinot pievienotās vērtības nodokli luksusa precēm, apliekot ar nodokļiem spekulatīvos darījumus, kā arī no uzņēmējdarbības saņemtās dividendes, nosakot diferencētu pievienotās vērtības nodokli pārtikai, sakārtojot nekustamā īpašumu tirgu un efektīvāk cīnoties ar nelegālo nodarbinātību un aplokšņu algām. P.Krīgers gan teica, ka, “ja politiskās gribas nav, varam iet ar kādiem plāniem vien gribam, darīts tāpat nekas netiks”.

Viņš piebilda, ka trešdien no rīta LBAS vēl lems, vai piedalīties trīspusējās sadarbības padomē. Tas būšot atkarīgs no tā, vai valdība atcels savu lēmumu par algu iesaldēšanu. Pēc P.Krīgera vārdiem, ja lēmums netiks atcelts, arodbiedrībām būs jāatrod citi ceļi, kā piespiest valdību mainīt savu nostāju. “Ja valdība to nedara miera ceļā, mums jāņem rokā kara cirvis,” teic P.Krīgers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas