Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lembergs būs Ventspils mēra kandidāts gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās

Šomēnes partijas Latvijai un Ventspilij valdes sēdē nolemts, ka arī šajās pašvaldību vēlēšanās Aivars Lembergs būs Latvijai un Ventspilij saraksta pirmais numurs un Ventspils pilsētas mēra amata kandidāts, informēja partijas valde.

Pēc pirmās instances tiesas sprieduma, ar kuru Lembergs atzīts par vainīgu virknē noziegumu un viņš atkal nonācis apcietinājumā, Latvijai un Ventspilij valde ir izplatījusi paziņojumu, kurā tiesas spriedumu vērtē kā politisku izrēķināšanos ar partijas valdes locekli.

"Izskatās, ka bailēs no sev nelabvēlīga vēlēšanu rezultāta Lemberga politiskie pretinieki dara visu, lai to nepieļautu. Bez tam, ņemot vērā, ka partijas "atvijai un Ventspilij deputāti veido Ventspils pilsētas domes vairākumu, Lemberga pilnīga izolācija ir mēģinājums īsi pirms vēlēšanām negatīvi ietekmēt domes darbu," uzskata partijas valde.

Partijas skatījumā, mainot Lembergam iepriekš noteikto drošības līdzekli uz apcietinājumu īsi pirms pašvaldību vēlēšanām, "skaidri tiek izgaismota pašreizējās Saeimā valdošās koalīcijas atsevišķu politiķu vēlme un diemžēl arī iespējas izrēķināties ar politisko pretinieku, kuru godīgā politiskā cīņā uzveikt neizdodas jau gadiem".

Valde atzīmē, ka Lembergs vada politisko partiju Latvijai un Ventspilij, kas Zaļo un zemnieku savienības sastāvā atrodas Saeimas opozīcijā, turklāt viņš daudzkārt publiski kritizējis valdošās koalīcijas pieņemtos lēmumus un rīcību. "Saprotams, ka laikā, kad atbilstoši publiskajām aptaujām valdības reitings ir nokritis līdz visu laiku zemākajam līmenim, valdošās koalīcijas politiķiem ir vēlme visiem iespējamiem līdzekļiem šādu kritiku apklusināt," uzskata partijas valde.

Partija Lemberga apcietināšanu uzskata par nevajadzīgu, jo līdzšinējās tiesvedības gaitā Lembergs ar procesa virzītāja atļauju daudzkārt esot bijis ārpus Latvijas, no tiesas neesot izvairījies, līdzšinējos drošības līdzekļus neesot pārkāpis, tādēļ "nav skaidrs, kādu bīstamību tiesa ir saskatījusi tieši patlaban".

"Simptomātiski ir arī tas, ka tiesa nav norādījusi juridisko pamatojumu ar atsauci uz konkrētu tiesību normu, kādēļ lemts par šādu nesamērīgu drošības līdzekli. Kā zināms - drošības līdzeklis nedrīkst būt sods, tā piemērošanai nepieciešams adekvāts pamatojums," tiesas kritiku turpina partijas valde. Latvijai un Ventspilij valde pieļaujot, ka "ar šādu tiesas spriedumu un neticami bargu drošības līdzekli kāds vēlas radīt iespaidu sabiedrībā, ka Lembergs ir vainīgs un viņam jau piemērots piespriestais sods". Valde uzsver, ka spriedums nav stājies likumīgā spēkā, un apcietinājums piemērots kā drošības līdzeklis, nevis kā soda izciešanas veids. Par to, vai un kādā apmērā Lembergs ir vai nav vainīgs, varēšot spriest tikai pēc pēdējās instances tiesas sprieduma.

Valde atzīmē, ka Lembergs ir vairākkārt paudis, ka par līdzšinējās tiesvedības gaitā pieļautajiem pārkāpumiem vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā. "Pazīstot Lembergu, mums nav ne mazāko šaubu, ka viņš tiesā aizstāvēs savas intereses līdz pat galīgajai instancei," apliecinājuši viņa partijas biedri.

Latvijai un Ventspilij valdes ieskatā, "Lemberga pilnīga izolācija ir ne tikai liegums viņam pilnvērtīgi sagatavoties aizstāvēt savas tiesības nākamās instances tiesā, ne tikai apdraudējums viņa veselībai, bet arī viņa politisko pretinieku mēģinājums izrēķināties un nepieļaut Lemberga piedalīšanos jūnijā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās".

Politiskās partijas Latvijai un Ventspilij valdē patlaban ir ievēlēti Lembergs, Jānis Vītoliņš, Guntis Blumbergs, Didzis Ošenieks un Aigo Gūtmanis.

LETA jau vēstīja, ka 22.februārī Rīgas apgabaltiesa Lembergam piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu.

Lembergu pēc sprieduma nolasīšanas apcietināja tiesas zālē, jo tiesa lēma līdz šim spēkā esošos drošības līdzekļus atcelt. Cietumsoda izciešanas laikā tiesa gan nolēma ieskaitīt Lemberga atrašanos apcietinājumā un pavadīto laiku mājas arestā 2007. un 2008.gadā. Lembergs toreiz pēc aizturēšanas apcietinājumā atradās no 2007.gada 14.marta līdz 10.jūlijam, bet mājas arestā - no 10.jūlija līdz 2008.gada 22.februārim.

Tiesa nolēma, ka Lembergam cietušajiem jāmaksā kopumā aptuveni 64 000 eiro. Tāpat tiesa nolēma no Lemberga valsts labā piedzīt procesuālos izdevumus 22 180 eiro apmērā par zvērināta advokāta valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniegšanu.

Lembergu tiesa 19 apsūdzības sadaļās atzina par vainīgu, bet 21 sadaļā attaisnoja.

Kā ziņots, kamēr attiecībā uz Lembergu nav stājies spēkā notiesājošs spriedums, tikmēr viņam ir tiesības kandidēt pašvaldību vēlēšanās.

Tiesības kandidēt ir liegtas tad, ja pret personu stājas spēkā notiesājošs spriedums galīgajā instancē, skaidroja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Laura Zaharova.

Tiesnese Irīna Jasone pirmdien žurnālistiem teica, ka Lembergam ir piemērota brīvības atņemšana un viņš ievietots ieslodzījuma vietā, līdz ar to, viņasprāt, Lembergam nav iespēju piedalīties domes sēdēs.

Pašvaldību vēlēšanas pašlaik paredzētas jūnija sākumā. Lembergam līdz pirmdienas sprieduma pasludināšanai bija piemērots drošības līdzeklis - aizliegums pildīt Ventspils domes priekšsēdētāja pienākumus. Šis drošības līdzeklis gan neliedza viņam būt ievēlētam Ventspils pašvaldībā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas