Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Lembergs: Medijos publicētie ir Sorosa stipendiāti

Smagos noziegumos apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs, runājot par tā saukto “Lemberga stipendiātu” krimināllietu, nosauca to par “Sorosa stipendiātu lietu”. Iepazīstoties ar lietas materiāliem, A.Lembergs atradis tabulas, par kurām viņa viedoklis ir šāds: “Tie ir slepenie Sorosa stipendiāti. Tur, man ir aizdomas, nelikumīgi tika finansētas dažādas propagandas kampaņas, arī, iespējams, amatpersonas. Bet, lai jauktu un slēptu pēdas, jau vairāk kā gadu tie no sorosiešu puses visu laiku tika izplatīti.”

Kā pamats šādam A.Lemberga pieņēmumam esot tas, “kādā veidā tur ir rakstīts un tie darbības iespējamie virzieni, kas ir”. “Pēc manām domām, tas atbilst virzienam, kādā strādāja Sorosa Fonds Latvija,” sacīja A.Lembergs. Kā apgalvo Ventspils mērs, ar Lembergu, “vismaz ar Aivaru Lembergu Roberta dēlu,” šiem sarakstiem “absolūti viennozīmīgi” neesot nekāda sakara. Pretējus apgalvojumus viņš nosauca par “propagandas kampaņu”.


Lembergs noliedz Apiņa apgalvojumus

Uz jautājumu, vai tas nozīmējot, ka arī bijušais Latvijas Ceļa politiķis Pēteris Apinis esot Sorosa stipendiāts, A.Lembergs atbildēja, ka, pirmkārt, P.Apinis neesot minēts sarakstos. Turklāt P.Apinis runājot vien par to, ka “veselu virkni grāmatu viņam palīdzēja finansēt, sponsorēja Ventspils Nafta (VN),” apgalvo Ventspils mērs.

“Es P.Apinim neesmu devis naudu nekad, tai skaitā grāmatām. Personīgi neesmu. (…) Viņš ir griezies pie manis ar lūgumu (par grāmatas gatavošanu) arī tagad, un es cenšos sarunāt ar kādiem uzņēmējiem, lai viņam tādu naudu iedod. Bet tā nebūs mana personīgā nauda,” skaidroja A.Lembergs.

Jāpiezīmē gan, ka raidījuma Nekā personīga tiešraidē 1.augustā P.Apinis sacīja: “Liela daļa no manām grāmatām ir izdotas ar Aivara Lemberga atbalstu. (…) Mēs esam ļoti labi pazīstami, un nevienam citam, kur aiziet paprasīt grāmatai par Latviju vai ievērojamām personībām, Latvijā tāda vieta, kur palūgt naudu, nav.” A.Lembergs bijis tas, kas atbalstīja, un naudas summas “vairāk vai mazāk” atspoguļojas pārskaitījumos.


Grasmani nepazīstot

Noprotams, ka tabulas ar naudas summām iepretim uzvārdiem, abreviatūrām un iesaukām, izņemtas pie Gitas Grasmanes, kas tiek turēta aizdomās par naudas legalizēšanu organizētā grupā, atkārtoti un lielā apjomā t.s. Ventspils amatpersonu lietā. Vaicāts, vai tas nozīmējot, ka G.Grasmane atbildējusi par “Sorosa melno kasi”, A.Lembergs atbildēja: “Jā, kāpēc nē? Redzat, es Grasmani arī nepazīstu. Viņa tiek propagandēta kā mana kasiere, man ir aizliegums ar viņu tikties un sazināties, bet es nepazīstu šo cilvēku. Būtu labi, ja mani kāds iepazīstinātu ar manu melnās kases gaišo kasieri.”

Kā apgalvo A.Lembergs, G.Grasmane esot tikai viena no personām, kurām viņš drošības līdzekļa ietvaros nedrīkst tuvoties, lai gan tās nepazīst. Kopumā tādu cilvēku esot pieci no trīspadsmit, sacīja Ventspils mērs.


Ar Lembergu esot interesantāk

A.Lembergs mēģināja apstrīdēt arī citus medijos minētos faktus, kas rada aizdomas par viņa saistību ar nelikumīgiem maksājumiem politiķiem. “Izrādās, Kreituss slēdz līgumu ar Kristu Skuju. Kas tiek rakstīts? Ka Kreituss slēdz līgumu ar Lembergu. Ja atstāj Skuju, nav interesanti, neskan tas uzvārds. Ja ieraksta iekavās A.Lembergs, skan interesantāk,” sacīja Ventspils mērs.

Visticamāk, A. Lembergs kritizēja Dienā publicēto fragmentu no Aivara Kreitusa liecības saistībā ar A.Lemberga sarunātu aizdevuma līgumu 210 000 USD apjomā no Kālija parka līdzīpašnieces Geit BV: “Saruna par to, ka es varētu aizņemties naudu Geit BV, mums ar Lembergu Aivaru notika Finanšu ministrijā, kur es strādāju par finanšu ministru tajā laikā. (...) Pēc sarunas ar A.Lembergu pie manis atbrauca Krists Skuja ar dokumentiem un es parakstīju aizdevuma līgumu, kas datēts ar 1996.gada 12.jūniju.”


Noviltot varot visu

Līdzīgi A.Lembergs apgalvoja par 1995.gada līgumu starp toreizējo Latvijas Zemnieku savienības (LZS) priekšsēža vietnieku Jāni Kinnu un firmu SWH (par to arī rakstīja Diena) par to, ka “ar viņiem tiks skaņotas četru augstu amatpersonu personālijas”. “Izrādās, Gulbis ir tas pats, kas Lembergs, SWH – tas pats, kas Lembergs, un to līgumu tomēr Lembergs slēdzis. Kaut gan no manis tur nav ne smakas,” apgalvoja Ventspils mērs.

Dienā tika publicēta faksa kopija no lietas materiāliem, kas, iespējams, rāda, ka no Ventspils domes izsūtīts apliecinājums par visu VN iegādāto Latvijas Kuģniecības akciju pārdošanu "kopējai A.Š. & Co un A.L. & Co kompānijai vai kompānijām". Uz tā kā adresāts ar roku uzrakstīts "Augsti godātam Andrim Šķēlem!", savukārt paraksts apakšā atgādina autogrāfu, ko A.Lembergs vēl nesen ierakstīja grāmatā par Latvijas olimpiādi Ventspilī.

Vaicāts, vai viņš ir faksā pieminētais A.L. un, ja nē, cik A.L. ir Ventspils domē, A.Lembergs atvaicāja: "Kāpēc jūs domājat, ka tas ar Ventspils domi saistīts? To nevar iekopēt? Iedodiet man savu parakstu, es uztaisīšu jūsu parakstu uz šīs preses relīzes - cik man vajag laiku? Buša parakstu vajag? Bin Ladena ģīmi varu uzlikt ar visiem iniciāļiem!"

A.Lembergs pieļāva, ka interese viltot šādu dokumentu būtu tiem, kas "falsificē apsūdzības". Lūgts konkretizēt, A.Lembergs nosauca "Ostapu Benderu" (iespējams, domāts Šveices advokāts Rudolfs Meroni) un "četrus Ventspils šakāļus", ar ko, visticamāk, domāja tā sauktos Lemberga oponentus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASIET VĒL:


Ar Lemberga ietekmi saistīta nauda — politiķu, partiju barotava

Lemberga stipendiātu ir vairāk

Nekā personīga: Kļūst zināmi Lemberga stipendiāti

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas