Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Lembergs vēršas Eiropas Cilvēktiesību tiesā

Apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs iesniedzis sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) Strasbūrā par pārkāpumiem pret viņu pirmstiesas izmeklēšanas gaitā un drošības līdzekļa piemērošanas stadijā, sacīts A.Lemberga  izplatītajā preses paziņojumā. Sūdzība papildināta ar apjomīgiem pielikumiem, kas kopā sastāda 357 lappuses.

A.Lembergs vēršanos tiesā pamato ar vairākiem Eiropas Cilvēktiesību un pamattiesību aizsardzības Konvencijas pantiem, kas pārkāpti attiecībā pret viņu: apcietinātajam netika nekavējoties paziņots par apcietināšanas iemesliem un visām celtajām apsūdzībām; netika ievērots “sacīkstes princips” piemērojot drošības līdzekli, t.i. A.Lembergam neesot dota iespēja sevi kvalitatīvi aizstāvēt; nevainīguma principa neievērošana; tika piemērots likums ar atpakaļejošu spēku; tika noteikts aizliegums piedalīties demonstrācijās, sapulcēs un mītiņos, un ielas gājienos; u.c.

Konkrētais iesniegums ir reģistrēts ECT kancelejā, norāda Ventspils mērs.

Jau vēstījām, ka septembra sākumā A.Lembergs Rīgas apgabaltiesā iesniedzis prasības pieteikumu pret prokuratūru, kurā viņš no šīs valsts institūcijas vēlas piedzīt morālā kaitējuma kompensāciju viena miljona latu apmērā saistībā ar attaisnojošu spriedumu tā dēvētajā Grinberga lietā.

Saistībā ar nepamatotu saukšanu pie kriminālatbildības šajā pašā lietā Tieslietu ministrija pirms pāris nedēļām nolēma daļēji atlīdzināt Lembergam nodarītos zaudējumu. Ventspils mēra prasīto 104 450 latu vietā ministrija nolēma viņam izmaksāt 2400 latu kompensāciju.

Krimināllietā, kas ir viena no kriminālprocesiem, kurš tika izdalīts no tā sauktās Ventspils amatpersonu lietas, A.Lembergs apsūdzēts par kukuļņemšanu sevišķi lielos apjomos, kas saistīta ar kukuļa izspiešanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā (gandrīz piecu miljonu latu) apjomā, par nepatiesa dokumenta izstrādi un iesniegšanu jeb dienesta viltojumu. Šī lieta pagājušajā nedēļā iedalīta skatīšanai Rīgas apgabaltiesas tienesim Borisam Geimanam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas