Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Lembergs: Vienotībai prezidenta vēlēšanās nevajadzētu rīkoties līdzīgi kā tiesībsarga gadījumā

Ventspils mērs Aivars Lembergs norāda, ka _Vienotībai _Valsts prezidenta amata kandidāta ievēlēšanas gadījumā nevajadzētu rīkoties tā, kā tā rīkojās tiesībsarga ievēlēšanas gadījumā, proti, turēt noslēpumā savu kandidātu līdz brīdim, kad kāds cits jaut to izdarījis.

Uz jautājumu, vai prezidenta vēlēšanas varētu kļūt par valdības klupšanas akmeni un vai prezidenta vēlēšanās neatkārtosies tiesībsarga ievēlēšanas gadījums, Lembergs intervijā aģentūrai BNS sacīja: "Domāju, ka ne. "Vienotībai" nevajadzētu rīkoties tāpat kā tiesībsarga izvirzīšanas gadījumā, kad tā turēja noslēpumā un nevirzīja savu kandidātu līdz brīdim, kad kāds cits to jau bija izdarījis un saņēmis atsevišķu Saeimas frakciju atbalstu. Ja "Vienotība" rīkosies līdzīgi arī šajā gadījumā, viss var beigties līdzīgi kā ar tiesībsarga apstiprināšanu parlamentā."

"Koalīcijas līgums pēc būtības ir atbalsts valdībai. Taču ne valdības deklarācijā, ne arī tās rīcības plānā neviens vārds neregulē jautājumu par kopīgu atbalstu tiesībsargam vai prezidenta amata kandidātam. Vēl jo vairāk, par to nevar būt arī nekas teikts, jo prezidenta vēlēšanas ir aizklātas. Tādējādi jautājums par koalīcijas partneru kopēju pozīciju attiecībā par amatiem nav valdības kompetencē, jo tas nav valdības virzītais jautājums. Princips ir vienkāršs – jācenšas ievēlēt pēc iespējas labāku prezidentu, pārējie principi te vairs nedarbojas," klāstīja Lembergs.

Uz jautājumu, vai prezidenta amata kandidātam būtu jānāk no "Vienotības” vai ZZS, viņš atbildēja: "Viņam jānāk vienalga no kurienes. Kaut vai no Zilupes vai Nīcas. Svarīgas ir viņa personiskās un lietišķās kvalitātes."

Savukārt uz jautājumu, ar kādiem nosacījumiem prezidenta vēlēšanās ZZS varētu balsot par „Saskaņas centra” kandidātu, Lembergs norādīja: "Tas ir ZZS frakcijas jautājums, un šis jautājums būtu adresējams Saeimas ZZS frakcijas vadītājam Augustam Brigmanim. Es jau iepriekš minēju, ka jautājums par potenciālo prezidenta amata kandidātu ZZS iekšienē vēl nav apspriests."

Pagaidām neesot arī zināms datums, kad šo jautājumu ZZS varētu apspriest.

Jau vēstīts, ka koalīcija 28.martā Sadarbības padomes sanāksmē plānojusi apspriest prezidenta amata kandidātus. Pašreizējais prezidents Valdis Zatlers paziņojis, ka ir gatavs kandidēt uz otro pilnvaru termiņu un sākt konsultācijas ar partijām.

Prezidenta vēlēšanas gaidāmas maija beigās jūnija sākumā. Zatlera pilnvaru termiņš beidzas 7.jūlijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas