Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Līgo vakars būs sauss, Jāņos līs

Negaisa mākoņi vēlā pēcpusdienā atstāj Latviju un tikpat kā visur spīd saule, vienīgi vēl pašos valsts austrumos vietām līst, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras informācija.

Negaisi Līgo dienā novēroti visos novados, daži pamatīgi pērkona dārdieni un zibens bija dzirdami arī Rīgā, brīžiem pamatīgi lija, Skrīveros lietusgāžu laikā pat samazinājās redzamība līdz 1,8 kilometriem.

Pēc lietavām Līgo vakars gaidāms sauss, taču no rietumiem Latvijai tuvojas jauna lietus zona, un tā nakts vidū sasniegs Kurzemi, nakts otrajā pusē Zemgali, bet uz rītu arī Vidzemi. Naktī gaidāmais lietus būs īslaicīgs un ne tik stiprs kā Līgo dienā, arī negaiss netiek prognozēts, taču pastiprināsies vējš.

Naktī spēcīgākas brāzmas gaidāmas galvenokārt Kurzemē, bet Jāņu dienā īslaicīgs lietus un stiprs rietumu vējš pūtīs visā valstī. Vēja ātrums brāzmās sasniegs 15-17 metrus sekundē. Sinoptiķi brīdina, ka, 24.jūnija rītā piekrastes rajonos dienvidrietumu, rietumu vējš pastiprināsies brāzmās līdz 20-22 m/s. Pēcpusdienā vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem.

Pēc svētku dienām laiks uzlabosies un nedēļas nogalē būs vasarīgi karsts.

Lai arī šie svētki nepaies bez lietus, pieņēmums, ka Jāņu laikā "kā vienmēr, līst", ir mīts, jo meteoroloģiskie novērojumi liecina, ka pēdējo 50 gadu laikā tikai 47 procentos gadījumu Jāņos lijis.

Kaut arī laika apstākļi šajās dienās parasti ir nestabili, Jāņu naktī un dienā visbiežāk lijis kādā atsevišķā Latvijas daļā, bet ne visā teritorijā. Salīdzinot Latvijas reģionus, visvairāk Līgo vakarā un Jāņu naktī līst Latvijas austrumu daļā, turpretī vismazāk - Zemgalē.

Līgo vakaram sākoties, gaisa temperatūra visbiežāk ir +14.. +16 grādi, bet ap pusnakti +10.. +12 grādi. Viszemākās temperatūras parasti ir ap saules lēkta laiku. Ilggadīgie novērojumi rāda, ka Jāņu naktis bez lietus parasti ir vēsākas. Visaukstākā bija 1992.gada Jāņu nakts, kad saulei lecot termometri rādīja tikai +1..+8 grādus, savukārt 1979.gada svētki bija vasarīgi silti un sausi - pat rīta agrumā temperatūra nenoslīdēja zemāk par +9..+16 grādiem.

Visvairāk Jāņos ir lijis 1997.gadā. Kurzemē sevišķi stiprs lietus bija arī 1990. gadā - toreiz Jāņos nokrišņu daudzums sasniedza mēneša normu. Arī 1994.gadā visā Latvijā gan Līgo vakarā gan Jāņu naktī laiks bija vēss, lietains un pūta stiprs vējš - 17 līdz 23 metri sekundē.

Latviešu tautas ticējumi vēsta - ja Jāņu dienā lietus līst, tad būs slapja vasara un arī siena laikā būs ar lietu jākaujas. Arī šogad pērkons ir Jāņu laika viesis un kā ticējumos minēts - ja pērkons rūc pirmsjāņu naktī, būs neauglīga vasara.

Šajā laikā noderīgi ieklausīties dzeguzes kūkošanā, jo ticējumi teic, ja dzeguze beidz kūkot pirms Jāņiem, būs īsa vasara, agras salnas, bet ja pēc Jāņiem - būs gara vasara, salnas gaidāmas tikai septembra beigās. Vēl kāds ticējums vēsta - ja dzeguze kūko deviņas dienas pēc Jāņiem, devītajā dienā pēc Miķeļiem, tas ir 8. oktobrī, būšot sniegs.

Augu valstī īpaša vērība pirms Jāņiem pievēršama āboliņam, jo pēc ticējumiem - ja sarkanais āboliņš uzzied pirms jāņiem, būs plūdi un šogad sarkanais āboliņš jau ir uzziedējis.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI


KUR ŠONAKT LĪGOT? IESKATIES DIENAS TOP'ā.

DSF

KĀ JĀSVIN ĪSTI JĀŅI? VISAS JĀŅU TRADĪCIJAS IR VIENLĪDZ SVARĪGAS.


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas