Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

LM: ģimenes pabalsta nogriešana ir mazāk sāpīgais risinājums

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) atzina, ka ģimenes pabalsta neizmaksāšana bērna dzīves pirmajā gadā, ir mazāk sāpīgais risinājums, un tas darīts, lai nevajadzētu izšķirties par tā saukto māmiņu algu samazināšanu strādājošajiem vecākiem. Taču vienlaikus viņš atzina, ka gadījumā, ja izdevumi būs jāsamazina vēl vairāk, nāksies diskutēt arī par daļēju māmiņu algas samazināšanu.

Pagaidām gan LM par citiem priekšlikumiem izdevumu samazināšanai nevēlas runāt, lai “lieki netracinātu sabiedrību”. U.Augulis cer, ka premjeram izdosies vienoties ar Starptautisko Valūtas fondu par deficīta apjomu – 7% un izdevumi nebūs jāsamazina vēl vairāk.

“Apzināmies, ka ir vecāki, kas gaida arī šos astoņus latus, bet šobrīd situācija ir tāda, ka budžeta samazinājums skar visas nozares un mums budžets ir jāsabalansē,” piebilst LM preses sekretāre Ilona Jurševska.

Jau vēstīts, ka LM ir sagatavojusi grozījumus normatīvajos aktos, kas paredz no šā gada 1.jūnija atteikties no ģimenes valsts pabalsta izmaksas bērna pirmajā dzīves gadā un atcelt piemaksu pie bērna piedzimšanas pabalsta. Neizmaksājot ģimenes valsts pabalstu bērna pirmajā dzīves gadā, LM plāno ieekonomēt aptuveni 1,05 miljonus latu. Savukārt, atceļot piemaksu pie bērna piedzimšanas pabalsta, varētu ietaupīt 1,8 miljonus latu, vēsta LETA. Sabiedrība citai politikai uzskata, ka šo summu varētu atrast arī citās pozīcijās un pabalstus izmaksāt kā līdz šim.

LM iecere paredz, ka vecāki turpmāk bērna pirmajā dzīves gadā saņems tikai vecāku pabalstu, nevis abus - gan vecāku, gan ģimenes valsts pabalstu -, kā tas ir pašlaik. Šāds ierosinājums attieksies uz 18 800 cilvēkiem.

Ģimenes valsts pabalsts pašlaik ir astoņi lati par pirmo bērnu. Turpretī vecāku pabalsts, kuru piešķir vienam no bērna vecākiem, aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu bērnu faktiski kopj un audzina, ir 70% apmērā no mātes vai tēva sociālās apdrošināšanas iemaksu algas. Pabalsts tiek izmaksāts, līdz bērns sasniedz viena gada vecumu.

Kā norāda labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), tādā veidā tikšot saglabāts vecāku pabalsts līdzšinējā apmērā un kārtībā.

Tāpat ar 1.jūniju paredzēts atcelt piemaksu pie bērna piedzimšanas pabalsta. Pašlaik piemaksa par pirmo bērnu ir 100 lati, par otro bērnu - 150 lati, par trešo un nākamiem bērniem - 200 lati. Šādi varētu ietaupīt 1,8 miljonus latu un šīs izmaiņas skartu vidēji 1900 cilvēku mēnesī, skaidro LM.

Bērna piedzimšanas pabalsta apmērs ir 296 lati par katru piedzimušo bērnu. Tas ir vienreizējs pabalsts.

(papildināta ar pirmajām rindkopām)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas