Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Minimālo algu, iespējams, aprēķinās pēc citiem pamatprincipiem

****Labklājības ministrijas (LM) izstrādājusi koncepciju, kurā piedāvā trīs minimālās mēneša darba algas noteikšanas pamatprincipus.

Saskaņā ar kādreiz valdības pieņemtajiem dokumentiem par minimālo algu 2010. gadā tai bija jābūt 50 procentu apmērā no strādājošo mēneša vidējās bruto darba samaksas par iepriekšējo gadu, taču tas nav realizēts, jo dažus gadus tā tika paaugstināta par zemāku procentu nekā noteikts noteikumos, kā arī dažus gadus minimālā alga netika paaugstināta vispār. Latvijā minimālā alga ir viena no zemākajām salīdzinājumā ar citām ES dalībvalstīm, vēsta Neatkarīgā.

Pirmais pamatprincips izstrādātajā koncepcijā paredz, ka nākamajos gados minimālā alga netiek piesaistīta konkrētiem makroekonomiskajiem rādītājiem. Saskaņā ar šo variantu 2012. gadā minimālā darba alga būtu 185 lati, 2013. gadā - 190 lati, bet 2014. gadā - 195 lati.

Otrā variantā minimālā alga  tiek noteikta un paaugstināta (samazināta) atbilstoši darba ražīguma izmaiņām kalendārajā gadā pirms tā gada, kurā apstiprina jauno minimālās algas apmēru. Pēc šī varianta algas izmaiņas varētu būt šādas: 184 lati 2013. gadā un abos nākamajos attiecīgi 189 un 193 lati.

Trešais variants paredz, ka, sākot ar 2012. gadu, minimālā alga  tiek noteikta un paaugstināta tā, lai piecu gadu pārejas periodā tās neto apmērs sasniegtu 100% no Centrālās statistikas pārvaldes aprēķinātā iztikas minimuma patēriņa groza vidējās gada vērtības. Līdz ar to šis variants paredz, ka minimālā darba alga 2012. gadā varētu būt 188 lati, bet nākamajos gados attiecīgi 197 lati un 212 lati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas