Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Nākamajā mācību gadā atkal pieaugs maksa par studijām Latvijas augstskolās

Lai gan vēl visās augstākajās mācību iestādēs lēmums par mācību maksu jaunajā studiju gadā nav pieņemts, jau tagad skaidrs, ka lielākajā daļā augstākas izglītības iestāžu samaksa par studijām palielināsies, aģentūra BNS noskaidroja, aptaujājot augstākās izglītības iestādes.

Latvijas Universitātes (LU) Attīstības un plānošanas departamenta Stratēģijas nodaļas vadītājs Juris Pūce pastāstīja, ka patlaban top rīkojums par mācību maksas palielināšanu nākamajā gadā. LU ir paredzējusi turpināt savu iepriekš ieturēto pieeju un nepaaugstināt studiju līgumā noteikto studiju maksu studentiem, kas jau ir iestājušies un studē.

Bet studentiem, kurus vēl tikai uzņems, studiju maksa pieaugs iespēju robežās minimāli - domājams, ka būs studiju programmas, kurās nepieaugs studiju maksa, bet citās pieaugs ne vairāk kā par 5 līdz 10%. Pagaidām nav iespējams arī pateikt, kurās studiju programmās būs vislielākais pieaugums.

Pašlaik dārgākā studiju programma ir ārstniecība, kur viens studiju gads izmaksā 1800 latu, bet vidējā maksa, kuru rudens semestrī samaksāja visi LU maksas studenti, ir nedaudz vairāk kā 850 latu par vienu gadu. Vidējā maksa, kuru rudens semestrī samaksāja pirmā kursa LU maksas studenti ir apmēram 1330 latu par vienu studiju gadu.

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Studiju informācijas daļā pavēstīja, ka par mācību maksu jaunajam mācību gadam plānots lemt gada pirmajos mēnešos, lai līdz izstādei "Skola 2009" tā jau būtu zināma. Ik gadu samaksa pieaug vidēji par 10%, taču par nākamo gadu vēl skaidrības nav saistībā ar izmaiņām nodokļu aprēķinā.

Pašlaik visdārgākā studiju programma RSU ir stomatoloģija - lai to apgūtu, studentiem jāšķiras no 4400 latiem gadā, bet viszemākā maksa ir 950 latu, kas jāmaksā, ja vēlas apgūt psiholoģiju un socioloģiju.

Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) par studiju maksu lems nākamā gada sākumā un oficiālu lēmumu plāno apstiprināt februārī, pastāstīja LLU Studiju daļas vadītāja Rasma Millere. Lēmumu pieņems LLU vadība, konsultējoties ar studentu organizācijām, bet pašlaik neesot vēl zināms, cik liels būs maksas paaugstinājums un vai tāds vispār būs.

Līdz šim mācības par vienu gadu LLU maksāja 800 līdz 1790 latus - dārgākās ir studijas ainavu arhitektūrā, bet lētākās - ekonomikas zinātnē, komercdarbībā un uzņēmumu vadībā.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) patlaban nevar prognozēt, kādas izmaiņas mācību maksā gaidāmas, jo ir pārāk daudz neskaidrību, turklāt universitātei samazināts arī valsts finansējums, pastāstīja RTU Starptautisko un sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja Māra Sniķere. Viņa norādīja, ka RTU ir ļoti daudz studentu, kas zinības apgūst par valsts līdzekļiem - no 16 915 studentiem tādu ir 8805, turklāt iekļūt budžeta grupā neesot sarežģīti, ja vien jaunietis ir erudīts un zina, ko vēlas.

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolas mācību prorektore Rita Spalva atzina, ka Senāts par studiju maksas palielināšanu varētu lemt janvārī vai februārī. Viņa uzsvēra, ka augstskolas vadība pašlaik ir "pilnīgā neziņā". "Izglītības ministrija paziņoja, ka 25% ir jāatdod valstij atpakaļ. Nav skaidrs, vai tās ir dotācijas, vai pašu ieņēmumi," viņa skaidroja.

Spalva pieļāva - ja nebūtu 25% samazinājuma, studiju maksu varētu saglabāt šā gada līmenī, taču lēmums tiks pieņemts, finansistiem izvērtējot, vai šā gada studiju maksa segs nākamā gada izmaksas.

Liepājas Universitātes (LiepU) Senāts par jaunā mācību gada studiju maksu, iespējams, lems nākamā gada sākumā, pavēstīja LiepU sabiedrisko attiecību speciāliste Andīna Kagaine. Senāta sēde varētu notikt janvāra vai februāra beigās.

Patlaban LiepU dienas nodaļā studijas bakalaura un maģistra programmās maksā no 830 līdz 1180 latiem, bet neklātienē - no 620 līdz 1000 latiem.

Arī Daugavpils Universitātē un Rēzeknes augstskolā par studiju maksu plānots lemt tikai nākamā gada pirmajos mēnešos.

Rēzeknes augstskolas studiju prorektore Angelika Juško-Štekele sacīja, ka, visticamāk, studiju maksu vajadzēs palielināt. Viņa skaidroja, ka augstskolā nav vienotas kārtības, pēc kuras katru gadu tiek palielināta studiju maksa - ik gadu finansisti rēķina izmaksas un, piemēram, gadījumā, ja palielinātas algas pedagogiem, attiecīgi lemj arī par studiju maksu palielinājumu. Šogad studiju maksa augstskolā svārstās no 650 līdz 900 latiem mēnesī.

Daugavpils Universitātes Studiju daļas metodiķe Žanna Some pagaidām neprognozēja, vai studiju maksa tiks palielināta. Pašlaik studiju maksa augstskolā ir no 640 līdz pat pusotram tūkstotim latu.

Savukārt Ventspils augstskolas Senāts jau nolēmis jaunā mācību gada studiju maksu visām programmām paaugstināt par 25%, pavēstīja Ventspils augstskolas mācību prorektore Māra Leitāne. 2009./2010. mācību gadā Ventspils augstskolā studijas akadēmiskajās un profesionālajās bakalaura programmās maksās no 1125 līdz 1365 latiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas