Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

NATO PA: iespējams uzlabojums NATO un Krievijas attiecībās

Lai arī par vairākiem akūtiem un principiāliem jautājumiem alianses un Krievijas domas aizvien dalās, pirmdien _NATO _Parlamentārās asamblejas (PA) sesijas ietvaros notikusī NATO-Krievijas Parlamentārās komitejas tikšanās iezīmē Krievijas puses attieksmes maiņu, kļūstot pielaidīgākiem un atvērtākiem jautājumos par sadarbību.

Arī Krievijas delegācija to pašu sacīja par NATO, novērtējot jaunajā stratēģijā sadarbībai ar Krieviju atvēlēto lomu un uzsverot jau esošo sadarbību, piemēram, NATO nemilitāro kravu tranzītā caur Krieviju.

ASV aizsardzības sekretāra vietnieks starptautiskās drošības jautājumos Aleksandrs Veršbovs pieļāva, ka PA izrādītā Krievijas puses izpratne nākotnē varētu īstenoties kopēja, integrēta NATO-Krievijas pretraķešu aizsardzības vairoga izveidē.

Līdzšinējā Krievijas oficiālā attieksme pret Austrumeiropā izvietojamajām NATO pretraķešu sistēmām bijusi krasi negatīva. Vēl tikai pirms dažām dienām, 27.maijā, sakarā ar Patriot raķešu izvietošanu Polijas kara bāzē pie Morongas, kas atrodas netālu no Krievijas Kaļiņingradas anklāva, Krievijas ārlietu ministrs pieprasīja ASV un Polijas paskaidrojumus. Cik vērā ņemama no Krievijas parlamentāriešu puses ir Rīgā izrādītā izpratne, rādīs turpmākā notikumu attīstība.

NATO-Krievijas Parlamentārās komiteja ir NATO-Krievijas Padomes parlamentārā līmeņa darba grupa. Apspriežamo tēmu jutīguma dēļ komitejas sēdes parasti ir slēgtas, un tikšanās Rīgā nebija izņēmums. Pēc tikšanās PA prezidents ASV kongresmenis Džons Teners uzsvēra komisijas kā institūcijas nozīmīgumu, apspriežot starp aliansi un Krieviju aktuālos globālās drošības jautājumus.

PA pavasara sesija Rīgā beidzas otrdien, 1.jūnijā, kad noslēguma plenārsēdē referēs arī NATO ģenerālsekretārs un Ziemeļatlantijas Padomes priekšsēdētājs Anderss Fogs Rasmusens. Plenārsēdi ar uzrunām atklās PA prezidents Dž.Teners un Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas