Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Neizslēdz izmaiņas 2.pensiju līmenī

Labklājības ministrija (LM) nenāks klājā ar priekšlikumiem, kas paredzētu jebkādu izdevumu samazināšanu nākamā gada valsts budžetā paredzētajiem sociālajiem maksājumiem. "Mēs dzelžaini turēsimies pie apstiprinātā nākamā gada valsts budžeta un nekādu pabalstu, tajā skaitā māmiņu algu, samazināšanu vai pensiju indeksēšanas iesaldēšanu, nepiedāvāsim," tā otrdien, atbildot uz Finanšu ministrijas (FM) vadošo amatpersonu pieļauto, ka izdevumu samazināšana varētu skart arī sociālo sfēru, Dienai atzina LM valsts sekretārs Ringolds Beinarovičs.

Tiesa, ir skaidrs, ka līdz ar jaunajām, daudz drūmākajām valdības konceptuāli apstiprinātājam ekonomikas un nodokļu ieņēmumu, to vidū arī sociālā nodokļa, prognozēm, risinājums nākamā gada sociālā budžeta izdevumu samazināšanai vai ieņēmumu palielināšanai būs jāatrod. Pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, viens no priekšlikumiem, kā to izdarīt, lai nevajadzētu lemt par pabalstu vai citu sociālo maksājumu samazināšanu, ir piedāvājums veikt izmaiņas 2.pensiju līmenī. Proti, tas nozīmētu, ka tiek lemts par līdzšinējās 2.pensiju līmenim atvēlētās sociālā nodokļa proporcijas samazināšanu. Šobrīd 2.pensiju līmenim, kuru pārvalda banku ieguldījumu fondi, tiek novirzīti 8% sociālā nodokļa. Priekšlikums varētu būt: 2.pensiju līmenim atvēlēto nodokļa proporciju samazināt, paredzot, ka pārvaldīšanai bankām tiek nodoti 5% nodokļa, savukārt 3% tiek ieskatīti valsts sociālajā budžetā. Pēc aptuvenām aplēsēm, šāda proporcijas maiņa valsts sociālajam budžetam papildus dotu aptuveni 105 — 110 miljonus latu un līdz ar to nevajadzētu lemt par sociālo maksājumu apcirpšanu. LM amatpersonām trešdien no rīta paredzēta tikšanās ar premjeru Ivaru Godmani (LPP/LC). R.Beinarovičs uz jautājumu, kā LM rīkosies, ja premjers prasīs sociālo maksājumu samazināšanu vai iesaldēšanu, sacīja: "Rīt no rīta mums ar premjeru par šo jautājumu ir pārrunas, tad arī spriedīsim." Ja premjers prasīs samazināt sociālos maksājumus, LM gatavošot priekšlikumus. Kādi tie būs, R.Beinarovičs neprecizēja un uzsvēra, ka, viņaprāt, šajos ekonomiskajos apstākļos nevarētu runāt par pabalstu samazināšanu. No komentāriem par to, vai runa varētu būt arī par izmaiņām 2.pensiju līmeņa maksājumos, R.Beinarovičs atturējās. To, ka Latvija ekonomikas lejupslīdes dēļ neiztiks arī bez sociālā budžeta izdevumu ierobežošanas, otrdien presei atzina Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis. Esot skaidri redzams, ka līdz ar bezdarba palielināšanos un ekonomikas lejupslīdi nākamgad mums būs deficīts arī sociālajā budžetā. "Kompromisi būs jāpanāk, lai cik tas būtu sāpīgi," atzina M.Bičevskis. Viņš nenoliedza, ka 2.pensiju līmeņa izmaiņas ir viens no priekšlikumiem. Par nākamā gada valsts budžeta izdevumu samazināšanu valdība spriež makroekonomikas stabilizācijas plāna ietvaros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas