Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Neraža valdības tapšanā: ZZS atsakās vadīt IZM

Valdības veidošanas sarunas atkal saskaras ar grūtībām, jo potenciālais paplašinātās koalīcijas partneris - pašlaik opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - atteikušies no piedāvājuma vadīt Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), taču savu vēlmi vadīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), kas piedāvāta Nacionālajai apvienībai (NA), oficiāli neapliecina.

Premjera amata kandidāte Laimdota Straujuma (Vienotība) pirmdien žurnālistiem gan pauda pārliecību, ka risinājumu šai situācijai izdosies rast, un ZZS ar Vienotību to meklēs divpusējās sarunās otrdienas rītā.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis skaidroja, ka, izvērtējot Straujumas izteikto piedāvājumu ZZS deleģēt IZM, Labklājības ministrijas un Zemkopības ministrijas vadību, diskutēts ar pedagogu arodbiedrībām, kuras par piemērotākajiem izglītības un zinātnes ministra kandidātiem nosaukušas pašreizējo ministru Vjačeslavu Dombrovski (Reformu partija), kurš varētu turpināt iesāktās reformas, vai Inu Druvieti (Vienotība), kura kā valdības vadošās partijas pārstāve varētu veiksmīgāk "izkarot" līdzekļus izglītības nozares vajadzībām, argumentēja Brigmanis.

Jāatgādina, ka ZZS ar piemērota kandidāta trūkumu jaunās valdības tapšanas procesā aizbildinās jau otrreiz. Sākotnēji ZZS topošajā valdībā tika piedāvāta Zemkopības, Labklājības un Ārlietu ministrijas vadība, taču ZZS pret to iebilda, sakot, ka viņu rindās nav piemērota ārlietu ministra kandidāta.

Savukārt Reformu partijas vadītājs Edmunds Demiters norādīja, ka nevienam nav noslēpums, ko tīko panākt ZZS, kuras sastāvā esošā Latvijas Zaļā partija jau skaidri izteikusies par vēlmi saimniekot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

"Galu galā redzēsim, vai šis politiskais spēks ir gatavs iesaistīties koalīcijā," sacīja Demiters, kurš apliecināja, ka Reformu partija un Nacionālā apvienība ir apmierinātas ar Straujumas izteikto piedāvājumu ministriju vadībā.

Nacionālās apvienības pārstāvis Roberts Zīle vēl piebilda, ka uz sarežģījumiem valdības veidošanas procesā lūkojas nogaidoši un sauc to par "normālu praksi", ka ministru portfeļu sadale nenotiek uzreiz. Viņš arī izteica komplimentu Straujumai par to, cik veiksmīgi darba grupas izstrādā topošās valdības deklarāciju.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā premjera amata kandidāte Laimdota Straujuma (Vienotība), uzklausot koalīciju veidojošās partijas, mainīja sākotnējo ministriju sākotnējo potenciālo sadalījumu topošajā valdībā, ko partijām bija jāizvērtē līdz pirmdienai. 

Atbilstoši šim plānam Vienotība būtu atbildīga par Veselības ministriju, Aizsardzības ministriju, Satiksmes ministriju un Finanšu ministriju; Reformu partija - par Iekšlietu ministriju, Ārlietu ministriju un Ekonomikas ministriju; Nacionālā apvienība - par Kultūras ministriju, Tieslietu ministriju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, bet Zaļo un zemnieku savienība - par Labklājības ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju un Zemkopības ministriju.

Vairs netiek runāts par Eiropas lietu ministra posteņa izveidi.

Tāpat izteikti piedāvājumi par atsevišķu ministriju parlamentāro sekretāru amatiem - VARAM tas tiktu Zaļo un zemnieku savienībai un Labklājības ministrijā - Nacionālajai apvienībai, kas saistāms ar tās interesi uzraudzīt demogrāfijas lietu politiku.

"Šis ir zināmā mērā līdzsvara meklējums," pagājušajā nedēļā teica Straujuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas