Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Nez ko par to teiktu Rainis. Muzejs bez apkures kopš Ziemassvētkiem

Atslēgtās apkures dēļ saplaisājis un vietām nokritis griestu apmetums, noplukušas sienas un greizas logu rūtis. Ar šādu skatu sagaida nams Jūrmalā, kur dzejnieks Rainis pavadīja savas dzīves pēdējos brīžus, kas iemūžināts, ēku nosaucot par Raiņa muzeju. Ar šo trauksmaino vēsti Dienā vērsās jūrmalnieki, kuri pavēstīja, ka ēkai kopš Ziemassvētkiem atslēgta apkure, arī telpās, kur atrodas Raiņa un Aspazijas personīgā bibliotēka un mantas. Visi 10 muzeja tehniskie darbinieki palaisti bezalgas atvaļinājumā, muzeja uzturēšanu uzticot diviem cilvēkiem — memoriālā muzeja direktorei Astrīdai Cīrulei un viņas vietniecei Aijai Magonei. Arī viņas, taupot muzeja līdzekļus, reizi mēnesī trīs dienas ir piespiedu bezalgas atvaļinājumā.

A.Magone prāto, ka muzejā notiekošais liecinot par tā drīzu slēgšanu.

Ievērojamā dzejnieka īstajā vārdā nosauktajā Pliekšāna ielā Jūrmalā esošajā XIX gadsimta beigās celtajā koka ēku ansamblī Rainis un Aspazija dzīvoja no 1927.gada līdz dzejnieka nāvei 1929.gadā, tādēļ 1949.gadā tajā izveidots Raiņa memoriālais muzejs. Memoriālā vasarnīca ir filiāle Rakstniecības, teātra un mūzikas muzejam (RTMM), kas apvieno 10 muzejus. RTMM finansē Kultūras ministrija (KM), pērn muzejam atvēlot tuvu pusotram miljonam latu, bet šogad — miljonu latu. KM gan uzsver, ka muzeja paša ziņā ir, kā šīs dotācijas tālāk tiek sadalītas filiālēm. "Jūrmalas dome muzeju finansiāli neatbalsta, jo, lai arī tas atrodas Jūrmalā, tas ir valsts muzejs," skaidro A.Magone.

"Piešķirtais budžets lika ievērojami pārskatīt tēriņus, tādēļ līdz apkures sezonas beigām Raiņa vasarnīcā nolēmām iztikt bez apkures," skaidro RTMM direktors

Ivars Zukulis, piebilstot, ka tā bijusi maz apmeklēta. Mēnesī muzeja apkure izmaksā vidēji 1000 latu. A.Cīrule gan iebilst — pērn martā muzejā iegriezušies 266 apmeklētāji, bet šogad ap 200, turklāt apmeklētība samazinoties arī pārējos RTMM muzejos. "Ziņa, ka muzejā ir atslēgta apkure, izplatās ļoti ātri, apmeklētāji pastāsta paziņām, un cilvēki divreiz padomā, vai ir vērts braukt," lēš A.Cīrule.

Raiņa vasarnīca bija vienīgā no 10 filiālēm, kurā visu februāri un martu bija atslēgta apkure, ap nulle grādu muzejā bija turpat visu apkures sezonu. "Lai līdz vasarai ēka nesapelētu, turpinājām strādāt, uzņēmām ārzemju viesus salā, kad temperatūra telpās bija mīnusos. Dzīvojiet, kā gribat, bet muzeju slēgt gan negribētu," RTMM vadības attieksmi skaidro A.Magone. Izvadājot pa muzeja otro stāvu, kur iekārtota Raiņa un Aspazijas darba istabas, viņa stāsta, ka rudenī caur spraugām sienās vējš šajās istabās sapūtis priežu skujas, bet ziemā — sniegu, tādēļ pūstošās sienas nākas bieži pārkrāsot. Vai šādi apstākļi neapdraud muzeja vērtības? "Pirms atslēgt apkuri, visus oriģinālpriekšmetus aizvedām uz RTMM centrālo krājumu Rīgas pilī," apgalvo I.Zukulis, taču A.Cīrule muzejā izrāda ekspozīciju un 8000 grāmatu plašo Raiņa un Aspazijas bibliotēku. Spītējot aukstumam, muzejā tiek rīkoti pasākumi un teātra studijas uzvedumi, piemēram, februārī notika Andras Manfeldes dzejas lasījumi. "Bija pārpildīta zāle, klātesošie sēdēja mēteļos un viena grāda aukstumā mēģināja sildīties ar prožektoriem," atminas A.Magone.

Vaicāts, vai kāds nav izteicis vēlmi apsaimniekot muzeju privāti, I.Zukulis prasa: "Kurš gan gribētu ņemt Raiņa muzeju, sevišķi jau šajā ekonomiskajā situācijā?" Zinātāji gan teic, ka gards kumoss ir pats 1600 kvadrātmetru plašais zemesgabals 400 metru attālumā no jūras krasta pašā rosīgākajā Jūrmalas tūrisma zonā — pie Jomas ielas netālu no Dzintaru pludmales. Cena par zemi šajā rajonā var sasniegt 860 eiro (600 latu) par kvadrātmetru, proti, zem vasarnīcas esošo zemi var iztirgot par gandrīz miljonu latu.

KM iesniegšanai valdībā sagatavojusi priekšlikumu apvienot tās pārraudzībā esošos memoriālos muzejus, tajā skaitā visas četras Raiņa un Aspazijas muzeja līdzšinējās RTMM filiāles (Tadenava, Jasmuiža un abi muzeji Jūrmalā), atsevišķā apvienībā. Tas ļautu ietaupīt resursus. Muzeji arī lolo cerības iegūt papildu līdzekļus, sadarbojoties ar skolām, piemēram, mācību programmās integrējot pasākumus muzejos, ko varētu finansēt Izglītības un zinātnes ministrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas