Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Nezināšanas dēļ par zālēm pārmaksājam sešus miljonus gadā

Veselības ministrija izrēķinājusi, ka pagājušajā gadā tikai par valsts kompensējamajiem medikamentiem vien esam pārmaksājuši sešus miljonus latu, šodien vēstī laikraksts Diena. Šīs zāles bija iespējams aizvietot ar lētākām.

Ārsta izrakstītās medikamentu receptes apakšējā labajā stūrī ir ailīte "zāles atļauts aizvietot". Ja ārsts ailīti nav aizsvītrojis, aptiekārs var piedāvāt tādas pašas iedarbības zāles, tikai lētākas. Arī pircējs pats varat pajautāt, vai ir dabūjamas citas, bet lētākas, taču to zina maz iedzīvotāju.

Veselības ministrijas dati rāda, ka pērn tikai 1,4% gadījumu pacientam aptiekā izsniegtas citas, lētākas zāles, nekā norādīts receptē. Pie tā daļēji vainojama pacienta nezināšana un aptieku neieinteresētība, jo tas samazina viņu peļņu.

Zāļu aizvietošana ar lētākām iespējama, jo ir pieejamas tā sauktās pēcpatenta zāles jeb ģenēriķi. Tās ir zāles, ko sāk ražot tiklīdz kā beidzas patents oriģinālajām zālēm. Ģenēriķu ķīmiskā formula ir tāda pati kā oriģinālajām zālēm, taču atšķiras saistviela. Ģenēriķi ir krietni lētākas nekā oriģinālzāles. Farmācijas biznesa pārstāvji uzskata, ka Latvijā ģenēriķi maksā dārgāk nekā citās Eiropas Savienības valstīs, bet to noliedz par zāļu cenu politiku atbildīgās Latvijas valsts institūcijas. Trūkst objektīvu datu, lai izvērtētu patieso situāciju, gan ražotāji un valsts iestādes izmanto atšķirīgu statistiku.

Visticamāk, pacientu pārmaksātā summa par zālēm ir krietni lielāka, jo Veselības ministrija apkopojusi datus tikai par medikamentiem, ko daļēji finansē valsts. Taču vēl jāpieskaita recepšu un bezrecepšu medikamenti, par kuriem maksājam pilnu cenu no savas kabatas un par tiem datu nav.
Ražotāji sūdzas, ka lieltirgotāji un aptieku ķēdes sevišķi medicīnas precēm (termometriem, spiediena mērītājiem, uztura bagātinātājiem) uzliek 50% uzcenojumu un pieprasa dažādus “piespiedu brīvprātīgos” maksājumus.

Latvijā gandrīz 70% zāļu tirgu kontrolē trīs lieltirgotavas — Recipe Plus, Tamro un Magnum. Plus šīm trim zāļu tirgotāju firmām attiecīgi pieder arī lielākās aptieku ķēdes — Mēness aptieka, Ģimenes aptieka un A-aptieka. Tikai 18% Latvijas aptieku ir "neatkarīgas".


(žurnālistes Ingas Spriņģes rakstu "Par zālēm pārmaksājam sešus miljonus gadā" lasiet šodien laikrakstā "Diena"!)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas