Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

No Apvienības Latvijai vēlēšanu saraksta sodāmības dēļ svītrots viens kandidāts

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) no partiju apvienības Apvienība Latvijai kandidātu saraksta 14.Saeimas vēlēšanām sodāmības dēļ svītrojusi kandidātu Tomu Baltaci.

CVK pārstāve Laura Krastiņa aģentūru LETA informēja, ka Baltacis svītrots no deputātu kandidātu saraksta Rīgas vēlēšanu apgabalā, jo uz viņu attiecas Saeimas vēlēšanu likuma noteiktais kandidēšanas ierobežojums sodītām personām.

Likums nosaka, ka Saeimas vēlēšanām nevar pieteikt par kandidātiem un Saeimā nevar ievēlēt personas, kuras ir sodītas par tīšu noziedzīgu nodarījumu, izņemt personas, kuras ir reabilitētas vai kurām sodāmība ir dzēsta vai noņemta.

CVK lēmumu triju darbdienu laikā no tā pieņemšanas dienas var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

Lai pārliecinātos, ka visi sarakstā pieteiktie kandidāti atbilst Saeimas vēlēšanu likuma prasībām un uz viņiem nav attiecināmi Saeimas vēlēšanu likumā noteiktie kandidēšanas ierobežojumi, pēc sarakstu reģistrēšanas CVK saraksti tika nodoti pārbaudēm Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, Iekšlietu ministrijas Informācijas centram un Totalitārisma seku dokumentēšanas centram.

14.Saeimas vēlēšanām reģistrēti 19 kandidātu saraksti, kuros uz 100 deputātu vietām parlamentā kopumā sākotnēji tika pieteikti 1832 deputātu kandidāti. Pēc šodienas lēmuma uz iekļūšanu Saeimā pretendē par vienu kandidātu mazāk - 1831. Vēlētāji ar iesniegtajiem kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām un ziņām par kandidātiem var iepazīties tīmekļvietnē "

Pēc reģistrēšanas kandidātu sarakstus vairs nevar atsaukt, un grozījumus tajos drīkst izdarīt tikai CVK, svītrojot kandidātus, par kuriem saņemti atzinumi vai tiesas spriedumi, ka kandidāti neatbilst Saeimas vēlēšanu likuma prasībām, vai izdarīt tehniska rakstura labojumus.

Kandidēt Saeimas vēlēšanās drīkst Latvijas pilsoņi, kuri vēlēšanu dienā vecāki par 21 gadu, ja uz viņiem neattiecas kāds no Saeimas vēlēšanu likuma ierobežojumiem.

14.Saeimas vēlēšanas paredzētas oktobra pirmajā dienā, sestdienā, no plkst.7 līdz 20.

Kā ziņots, uz 14.Saeimu kandidē trīs bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) kartotēkā minētie iespējamie ārštata aģenti - aktieris Andris Bērziņš (Latvija pirmajā vietā), mediķis Anatolijs Danilāns ("Attīstībai/Par!") un Uldis Godainis ("Apvienība Latvijai"), liecina CVK publicētā informācija.

Likums neliedz bijušās VDK ārštata aģentiem kandidēt vēlēšanās.

Kā aģentūru LETA informēja CVK pārstāve, atbilstoši TSDC sniegtajai informācijai par vēl četriem citiem VDK kartotēkā atrodamajiem kandidātiem ir tiesas spriedumi, ka viņu sadarbība ar VDK nav konstatēta, tāpēc CVK viņu vārdus neatklās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas