Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

No darba atstādinātas divas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva amatpersonas

Saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) sākto kriminālprocesu no amata atstādinātas abas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva amatpersonas.

Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule aģentūrai BNS norādīja, ka iestādes darbības uzraugošās Valsts arhīvu ģenerāldirekcijas vadība informējusi kultūras ministru Intu Dālderi par KNAB sākto kriminālprocesu.

Taču, ņemot vērā KNAB likumu, Kultūras ministrija (KM) nevar iejaukties procesā, kuru veic kompetentās tiesībsargājošās iestādes. Tāpēc KM nevar iepazīties ar KNAB izmeklēšanas informāciju.

Nav arī ierosināta dienesta pārbaude, jo "gadījumos, kad pastāv aizdomas par kriminālpārkāpumu, kriminālprocesa ierosināšana un izmeklēšana ir KNAB kompetencē", Vizule norādīja.

KM pārstāve atgādināja, ka pārskatāmākas un efektīvākas arhīvu sistēmas pārvaldībai ir sākta sistēmas reorganizācija, kuras sekmīgai pabeigšanai jāpieņem Arhīvu likums, kas paredz vienota centralizēta Latvijas Nacionālā arhīva izveidi. Likums jau ir atbalstīts Saeimā otrajā lasījumā.

Jau vēstīts, ka KNAB sācis kriminālprocesu par Valsts arhīvu ģenerāldirekcijas pakļautībā esošā Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva amatpersonu prettiesiskajām darbībām saistībā ar personu fiktīvu iekārtošanu darbā.

Patlaban izmeklēšanā noskaidrots, ka laikā no 2007. līdz 2009.gadam divas arhīva amatpersonas ļaunprātīgi izmantojušas savu dienesta stāvokli un nodrošinājušas vismaz 14 personu fiktīvu noformēšanu darbā, saņemot par to kopumā ne mazāk kā 9000 latu.

KNAB izmeklētājs par aizdomās turētajām atzinis trīs personas - divas arhīva amatpersonas dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un vienu privātpersonu - minētā noziedzīgā nodarījuma atbalstīšanā.

Aizdomās turētajiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp amatpersonām - aizliegums ieņemt noteiktus amatus.

Kultūras ministrs Ints Dālderis (Tautas partija) aģentūrai BNS iepriekš pieļāva, ka varētu ierosināt dienesta pārbaudi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas