Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Pabalstus visdrīzāk griezīs, bet nelikvidēs

Meklējot risinājumus smagajiem lēmumiem, kā taupīt uz sociālo maksājumu rēķina, akmenī iecirsts pagaidām ir tikai viens — vecuma pensijas netiks samazinātas. Savukārt, vai pārējā valsts sociālā palīdzība netiks apcirpta, nepārprotamas atbildes vēl nav.

Līdz tam, kad valdība vienosies par šāgada budžeta grozījumiem un nākamā gada budžeta rāmi, zem jautājuma zīmes ir virkne sociālo pabalstu, tajā skaitā tie kas skar ģimenes. Labā ziņa — vismaz pagaidām atbildīgās amatpersonas sola, ka valsts nelikvidēs kādu no esošajiem pabalstiem. "Runa ir par dažādiem samazinājumiem," paužot Labklājības ministrijas (LM) viedokli, Dienai teica LM preses pārstāve Ilona Jurševska.

Lai arī ne LM, ne premjers Valdis Dombrovskis (JL) pagaidām konkrētus sociālo tēriņu samazinājuma upurus nesauc, ir gandrīz 100% skaidrs, ka no 1.jūlija (plānotais budžeta grozījumu spēkā stāšanās laiks) uz pusi mazāks būs slimību pabalsts. Garāks būs bezdarbnieku pabalsta termiņš, tomēr ikmēneša pabalsta apmērs, visticamāk, būs mazāks. Ir gaidāms, ka starp sociālā budžeta tēriņu samazinājuma upuriem būs arī ģimenes valsts pabalsts (pašlaik astoņi lati par pirmo bērnu, 9,6 lati par otro, 12,8 lati par trešo un 14,4 lati par ceturto un katru nākamo bērnu), to valsts varētu nemaksāt par bērniem, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, bet turpina mācīties skolās.

Izmaiņas gaidāmas arī piemaksās pie bērnu piedzimšanas pabalsta. Gatavojot priekšlikumus budžeta grozījumiem, LM diskutē, vai no šīs piemaksas (par pirmā bērna piedzimšanu 100 latu, par otrā — 150 latu, par trešā un katra nākamā — 200 latu) atteikties vispār vai daļēji. Izmaiņas no 2010.gada varētu skart arī tā sauktās bērna pirmajā dzīves gadā izmaksājamās māmiņu algas, samazinot pabalsta apmēru strādājošiem vecākiem.

Valdība par budžeta grozījumiem sāks lemt nākamnedēļ. Ministrijām līdz piektdienai, 17.aprīlim, jāsagatavo trīs scenāriji, izdevumus samazinot attiecīgi par 20, 30 un 40%. Samazināšana neattiecas uz pensiju budžetu, daļēji arī uz nodarbinātības speciālo budžetu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas