Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

papildināta – Pazudušos alpīnistus dosies meklēt Latvijas speciālisti

Glābēji alpīnisti no Latvijas šodien dosies uz Svanetiju Gruzijā, kur tiek meklēti trīs pazudušie Latvijas alpīnisti. Kā _Dienai _apstiprināja Latvijas Alpīnistu savienības prezidents Normunds Reinbergs, dažādu alpīnisma organizāciju pārstāvji uz Gruziju izlidos jau šovakar ar mērķi pēc iespējas ātrāk pievienoties meklēšanas darbiem.

Grupā ietilpst alpīnistu kluba Traverss kvalifikācijas komisijas priekšsēdētājs Oļegs Mirošņikovs, Timūrs Galejevs, Valdis Puriņš, Mihails Pietkēvičs un Viesturs Silenieks, vēsta aģentūra LETA.

Ceturtdien darba dienas beigās joprojām nav nekādu ziņu par trīs kalnā kāpējiem, kuri pazuduši Ušbas kalnā Gruzijā, Dienu informēja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Ivars Lasis. Policija par notikušo ir informējusi visu trīs jauno vīriešu radiniekus. Glābšanas operācijā ir iesaistīti ap 20 robežsargu.

Jau ziņojām, ka Svanetijas kalnos Gruzijas ziemeļos 3.augustā pazuduši trīs tūristi no Latvijas, kas, iespējams, iekļuvuši lavīnā, pieļauj Gruzijas amatpersonas. Ušbas kalnā pazudušie Latvijas tūristi bija alpīnistu kluba Traverss biedri, Dienai apstiprināja kluba pārstāvis O.Mirošņikovs. Arī pēc viņa vārdiem, kalnā kāpēji bija ar četru gadu pieredzi un atbilstošu kvalifikāciju, lai veiktu izvēlēto maršrutu.

Kā stāstīja O.Mirošņikovs, kāpšanai Ušbas kalnā ir divi maršruti – viens, vieglāks, no Krievijas puses un otrs, sarežģītāks, no Svanetijas. Tieši to bija izvēlējušies trīs alpīnisti, kurus tagad meklē glābšanas dienesti un robežsargi. Traverss pārstāvis uzskata, ka tūristu pazušanā galvenokārt vainojami laika apstākļi. O.Mirošņikovs arī sacīja, ka Krievijā alpīnistus par laika apstākļiem informējot Kontroles un glābšanas dienests, taču Svanetijā tāda neesot, tāpēc kāpējiem pirms došanās uz virsotni pašiem jāizvērtē, vai laika apstākļi to ļaus.

Traverss pārstāvis arī informēja, ka tūristiem līdzi bija rācijas, taču pirms viņu pazušanas pa rācijām trauksmes signāli neesot raidīti. O.Mirošņikovs arī norādīja, ka minētais rajons ir diezgan populārs kalnākāpēju galamērķis. Tiesa gan viņš neatminējās gadījumu, kad alpīnisti būtu izvēlējušies kāpt tieši Ušbas kalnā.

Bijušais Latvijas Alpīnisma savienības prezidents, viens no pieredzējušākajiem alpīnisma instruktoriem Latvijā Kristaps Liepiņš Dienai stāstīja, ka Ušbas kalns ir vidējas sarežģītības, mērot skalā no viens līdz seši, tas ir 4.kategorijas maršruts. Apvidus ir lavīnbīstams, ceļš uz virsotni ir visai stāvs, pa to iet lavīnas, tas sevī satur klintis, ledu, sniega nogāzes. Jau padsmit gadus viņš Kaukāzu neizvēlas un rekomendē tā rīkoties arī citiem, īpaši iesācējiem. K.Liepiņš atzīst, ka tam ir vairāki iemesli - Kaukāza kalnos nav iespējas iegūt precīzu laika prognozi, grūtāk ir organizējami glābšanas darbi un maršruta apraksti ir visai veci un neatbilst mūsdienu stāvoklim. "Bet tas jau nav iemesls cilvēku bojāejai," uzsver K.Liepiņš un piebilst, ka Kaukāzs varbūt ir papildus izaicinājums, bet tas ir arī papildus risks. Pazudušie vīrieši man ir pazīstami, viņi nopietni trenējās, ir jauni un perspektīvi, norādīja K.Liepiņš.

Tulkojumā no vietējās valodas Ušba ir "ceļš uz nekurieni" vai "briesmīgais kalns", ziņo aģentūra BNS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

edfrer

Ušbas kalns ir vidējas sarežģītības, mērot skalā no viens līdz seši, tas ir 4.kategorijas maršruts. Apvidus ir lavīnbīstams.

Kristaps Liepiņš, alpīnisma instruktors

UZZINI

Viens no alpīnistiem, kurš šobrīd tiek meklēts - Anatolijs Sukovs, publicējis savus kalnā kāpšanas aprakstus. Viņš iepriekš kāpis arī kalnos Kaukāzā. Lasiet plašāk 

UZZINI

Latvijas alpīnisti pirms desmit gadiem Ušbas kalnā piedzīvoja nopietnu negadījumu. Kā risinājās notikumi un vairāk par Ušbas kalnu lasiet šeit

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas