Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

papildināta (17:06) - VM neatkāpjas no prasības par papildus 35 miljoniem

Veselības ministrija (VM) nākošā gada budžetā cer uz papildus 35 miljoniem latu un no šīm prasībām neatkāpsies, jo uzskata to par minimumu. To žurnālistiem pirmdien pavēstīja veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība)."Es esmu partijā runājusi gan ar premjerministru, gan finanšu ministru un Vienotības kopējā nostāja attiecībā uz budžeta prioritātēm ir nevienlīdzības mazināšana un veselības aprūpe," klāstīja I.

Circene.VM prioritātes nākošā gada budžetā ir mediķu algu palielināšana par 10% un kompensējamo medikamentu nodrošināšana, kā arī palielinājums slimnīcu finansējumam, lai iestādes varētu atmaksāt valsts galvotos kredītus.Faktiski tas nozīmē, ka valsts pati arī finansēs tās galvoto kredītu atmaksu, kas esot nepieciešams, jo neviena slimnīca nestrādā ar peļņu, skaidroja ministre. I.Circene norādīja, ka viņas mērķis ir palielināt finansējumu veselības aprūpei līdz 4,5% no IKP (2013.gadā - 3,1% - red.), kas gan neesot iespējams viena gada laikā. "Vidēji Eiropas Savienībā valstis veselības aprūpei atvēl 5% - 6% no IKP, domāju, ka arī Latvijai ar laiku vajadzētu sasniegt šos rādītājus, taču pagaidām vidējā termiņā mērķis ir 4,5%. no IKP."

Kopumā VM nākošā gada budžetā papildus prasa 72,4 miljonus latu. Taču preses konferencē pirmdien ministre atzina, ka šāda summa ir nereāla, tāpēc ir gatava atkāpties no prasībām. Vienlaikus gan I.Circene uzsvēra, ka nepieļauj domu, ka papildu finansējums 35 miljonu latu apmērā netiktu piešķirts, lai gan atvēlētā summa visu ministriju papildu pieprasījumiem ir vien 69 miljoni latu. "Arī pagājušajā gadā veselības aprūpe saņēma vairāk nekā pusi no kopējās summas, kas atvēlēta visu ministriju papildu pieprasījumiem. Neredzu iemeslu, lai tā nebūtu arī šogad."

I.Circene uzsvēra, ka absolūti nepietiekama finansējuma apstākļos Latvijas veselības aprūpes sistēma tomēr ir pietiekama efektīva. "Pēc starptautiski atzīta pētījuma datiem Latvijas veselības aprūpes sistēma ir septītā efektīvākā Eiropas Savienībā (pirmajā vietā ierindojas Malta, savukārt Dānija - pēdējā - red.). Mēs kopš 2003.gada esam slimnīcu skaitu samazinājuši par 50% un gultu skaitu par 30%."


(papildināta 6.rindkopa)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas