Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

papildināta - Apsver iespēju Godmaņa demisijas pieprasījumu skatīt ārkārtas sēdē

Kaut gan valdības koalīcija deleģējusi premjeru Ivaru Godmani (LPP/LC) runāt ar _Jauno Laiku _par tā iesaistīšanu pašreizējā valdībā, šorīt intervijā LNT raidījumam 900 sekundes partijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa paziņoja, ka partija pieprasīs I. Godmaņa demisiju. Šāds lēmums pieņemts, jo pēc vakardienas partiju sanāksmes Rīgas pilī kļuvis skaidrs, ka prezidents kā premjeru redz vien I. Godmani un negrasās atlaist šo Saeimu.

"Pirmkārt, mums ir nepieciešama jauna Saeima. Bet līdz tam mums ir nepieciešama jauna valdība, jo esošā ir pierādījusi savu absolūto politisko bankrotu," uzskata S. Āboltiņa, norādot uz protestiem, kas norisinās sabiedrībā. Tā kā pirmdien tikšanās laikā pie prezidenta nekas neesot liecinājis, ka pašreizējā koalīcija varētu tikt mainīta, JL valde pieņēmusi lēmumu pieprasīt premjera demisiju. Viņa norādīja, ka JL kandidāte premjera amatam ir valsts kontroliere Inguna Sudraba ar plašu koalīciju - 90, 95 balsis.

Pilsoniskās savienības (PS) priekšsēdētāja Sandra Kalniete gan nesteidzas šo JL paziņojumu uztvert kā politisku glābiņu. Viņa skaidro, ka “scenārijs par esošās valdības demisiju ietilpst veco līdzekļu arsenālā un tās ir kārtējās partiju spēlītes”. Tomēr tā kā fakts, ka pašreizējā valdība ir darboties nespējīga, viņasprāt, ir nenoliedzams, PS šo demisiju atbalstīs. S. Kalniete arī  uzsver, ka “sekmīgs valsts attīstības ceļš ir tikai viens – vienošanās starp pozīcijā un opozīcijā esošajām partijām. Līdz ar to, iespējami ātrāk ir jātiek skaidrībā, kad būs ārkārtas vēlēšanas”.

Arīdzan Saskaņas centra (SC) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs atbalsta JL ierosināto valdības demisijas pieprasījumu. Lai vienotos par noteikta rīcības plāna izstrādi, šodien ir paredzēta JL un SC tikšanās. Šodien sanāksmes JL paredzētas arī ar citām opozīcijas partijām, lai lemtu par ārkārtas Saeimas sēdes sasaukšanu par šo jautājum, vēsta aģentūra BNS. Tam nepieciešamas 34 deputātu balsis.

Atbalstu kolēģu ierosmei par demisijas pieprasījumu jau paudusi arī partija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā", vēsta agentūra BNS. "Mūsu valstī nav neviens atbildīgs, bet kādam ir jāatbild par to, ka netika prognozēts, kā notiks. Nesaku par premjeru sliktu - viņš ir darbīgs, nav muļķis, bet neatkarīgi no manām personīgajām attiecībām ar Godmaņa kungu mēs [frakcija] atbalstīsim [pieprasījumu]," apliecināja PCTVL frakcijas vadītājs Jakovs Pliners.

Savukārt neizpratnē par JL aktivitātēm savukārt ir koalīcijas pārstāvji. Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, norādot, ka ZZS šo pieprasījumu neatbalstīs, pauda izbrīnu, kādēļ JL tad neplāno atbalstīt Tautas partijas rosinājumu par tūlītēju parlamenta atsaukšanas iespēju.

"Tā īsti neizprotu - vēlēšanas vai valdība... No sarunas likās, ka viņi grib ārkārtas vēlēšanas - tad aicinu atbalstīt Tautas partijas likumprojektu. Tas ir ātrākais ceļš, un tad nebūs vajadzīgi nekādi referendumi un arī vēlēšanas kā tādas [atsevišķas]," sacīja tautas kalps, apliecinot, ka arī ZZS Tautas partijas izstrādātos grozījumus Satversmē neatbalstīs.

Kaut gan JL kandidāte premjera amatam ir I. Sudrabam, šorīt intervijā Latvijas Radio gan viņa apšaubīja, vai laikā, kad ir runa par iespējamu Saeimas atlaišanu, viņa vēlētos vadīt valdību. "Kad politiskā puse, partijas vairāk gatavojas ārkārtas vēlēšanām, es neredzu, kā var viens cilvēks, kas nāk ne no politiskās vides vadīt valdību, kurai nebūs atbalsta no parlamenta puses vai ļoti drīz nebūs atbalsta," norādīja I. Sudraba. VIņa uzskata, ka politiķiem ar saviem darbiem jāpierāda, ka viņiem nav vienalga, kas notiek valstī. "Es domāju, ka noteikti teiktu nē, bet ar mani šobrīd neviens nav runājis. Es nezinu, kā šobrīd politiķi un arī prezidents iedomājas šo kombināciju - nepolitisks premjers un pārējās politiskās partijas," teica I. Sudraba.


(papildināts no 3. rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


Premjera sarunas ar Jauno laiku par ienākšanu koalīcijā būs izšķirošas


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas