Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

papildināta - Aptauja: 65% iedzīvotāju atbalsta Saeimas atlaišanu

Lielākā daļa jeb 65% Latvijas iedzīvotāju atbalsta šīs Saeimas atlaišanu, liecina datu apkopošanas uzņēmuma Ziemeļvalstīs un Baltijas reģionā "Norstat" veiktā aptauja marta beigās.

Aptauja liecina, ka 34% respondentu pilnībā atbalsta Saeimas atlaišanu, bet 31% - vairāk atbalsta nekā neatbalsta.

Savukārt 17% iedzīvotāju parlamenta atlaišanu neatbalsta, jo uzskata, ka jāsniedz atbalsts jaunajai valdībai, bet astoņi procentu aptaujāto šāda iecere šķiet principā nepieņemama.

Deviņiem procentiem iedzīvotāju šķiet, ka referendumu par Saeimas atlaišanu vajadzētu rīkot rudenī.

Tajā pašā laikā, vaicājot viedokli par svarīgākajiem pasākumiem sociālekonomiskās krīzes pārvarēšanai, salīdzinoši lielākā daļa aptaujāto Saeimas atlaišanu un ārkārtas vēlēšanas uzskata par mazsvarīgāko no piedāvātajiem atbilžu variantiem.

Pēc iedzīvotāju domām, patlaban svarīgākais uzdevums ir apturēt ekonomisko lejupslīdi un izstrādāt visaptverošu sociālās aizsardzības programmu. Par nākamo būtiskāko pasākumu aptaujātie uzskata jaunās valdības sekmīgu un netraucētu darbu un budžeta grozījumu pieņemšanu, bet pēc tam seko jaunu pašvaldību ievēlēšana un visbeidzot - Saeimas atlaišana un ārkārtas vēlēšanas.

Uz jautājumu, kas atjaunotu sabiedrības uzticību varai, lielākā daļa aptaujāto vispirms izvēlas atbildi "Ekonomikas attīstības jūtama uzlabošanās", kā arī "Bezdarba problēmas risināšana, sociālās aizsardzības risināšana", savukārt kā pēdējo risinājumu iedzīvotāji salīdzinoši vairāk izvēlējušies atbildi par Saeimas atlaišanu.

Ar aptaujas rezultātiem pirmdien tika iepazīstināti arī Valsts prezidenta Valda Zatlera un Stratēģiskās analīzes komisijas rīkotās diskusijas par politisko situāciju valstī dalībnieki.

Runājot par aptaujas rezultātiem, Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs žurnālistiem uzsvēra, ka, no vienas puses, absolūts vairākums respondentu atbalstītu Saeimas atlaišanu, taču, no otras puses, iedzīvotāji tikai piektajā vietā ierindo atbildi, ka Saeimas atlaišana un ārkārtas vēlēšanas ir svarīgākais pasākums, lai risinātu sociālekonomisko krīzi.

Šādu viedokli var skaidrot ar to, ka "emocionāli cilvēki vēlas sodīt kādu", tomēr tajā pašā laikā ekonomikas stabilizāciju iedzīvotāji uzskata par "jautājumu numur viens".

Rinkēvičs arī pastāstīja, ka diskusijas laikā neesot bijis tieša jautājuma - atlaist vai neatlaist Saeimu -, tajā runāts par to, kā mainījusies situācija divu mēnešu laikā kopš 13.janvāra grautiņiem un kādi ir tālākie attīstības scenāriji. Taču vairākums ekspertu pozitīvi novērtējuši to, ka konkrētā laika posmā jāizpilda noteikti uzdevumi.

Aptauja veikta no 23. līdz 27.martam, noskaidrojot 561 iedzīvotāja viedokli.

(papildināts ar citiem aptaujas datiem)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


Runcis: devām prezidentam papildus materiālu pārdomām

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas