Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

papildināta ar sarunām - Aizdomas par ONAP izmeklētāja godaprātu

Pirmā iemaksa mašīnai 15 000 eiro apjomā un 25 000 eiro skaidrā naudā apmaiņā pret izspiešanas lietas izmeklēšanu par labu VID muitas kriminālpārvaldes šefa šķirtajai sievai Ināra Vilkastei. Tāds varēja būt darījums starp uzņēmēju I.Vilkasti un bijušo Organizētās noziedzības un apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieku Ruslanu Dervanu, kurš izmeklēja izspiešanas lietu vairāku miljonu eiro apjomā pret I.Vilkastes bijušo biznesa partneri Raimondu Štālbergu.

No dokumentiem par kriminālprocesa izbeigšanu pret R.Dervanu redzams, ka viņš vairākkārt sazvanījās ar V.Vaškeviču un familiārā tonī saskaņoja izmeklēšanas gaitu R.Štālberga izspiešanas lietā. Savukārt ar I.Vilkasti ONAP izmeklētājs vairākkārt tikās kafejnīcā, kur kādā no sarunām skaidroja: "Nu, Volodja, tāds pats kolēģis kā es, nu. Nu, ja man kaut kas, būtu problēmas, ko, viņš man nepalīdzētu? Nu?!"

Bingo? Jā!


No publiski pieejamiem materiāliem noprotams, ka aizdomas par R.Dervana darbību KNAB izmeklētājiem radās jau 2006.gada novembrī, kad viņš kopumā sešas reizes sazvanījās ar muitas šefu Vladimiru Vaškeviču.

Piemēram, 13.novembrī V.Vaškevičs jautā: "Nuu, viss pēc plāna?" Uz to R.Dervans: "Jā. Pagaidām jā. Tfu, tfu, tfu. Es jau baidos runāt. Nu, uz šodienu."

V.Vaškevičs: "Aa, sapratu. Man rī, mums rītdien laikam, tad vajadzētu satikties, ja?"

R.Dervans: "Jā, rīt vajag kaut kur pēc pusdienām kaut ko saplānot, kādam gadījumam ēē, akciju, tā kā."

Nākamajā dienā pēc šīs sarunas ONAP aizturēja Raimondu Štālbergu par trīs miljonu eiro izspiešanu no I.Vilkastes. "Bingo!" tā ir pirmā frāze, ko R.Dervans pasaka V.Vaškevičam telefona sarunā pēc R.Štālberga aizturēšanas. Muitnieka atbilde: "Paldies."

R.Štālbergs vainu izspiešanā noliedza, sakot, ka nauda viņam pienākusies par kopīgu darījumu, taču I.Vilkaste viņu "uzmetusi".

Pirms apcietinājuma R.Štālbergs vērsās KNAB un prokuratūrā, liecinot, ka I.Vilkaste savu nekustamo īpašumu biznesu attīstījusi, kukuļojot Jūrmalas un Rīgas pašvaldību amatpersonas. Pēc četru mēnešu pavadīšanas Stabu ielas pagrabā, R.Štālberga runātīgums bija krietni saplacis. Patlaban viņš apsūdzēts kopumā par piecu miljonu izspiešanas mēģinājumu no I.Vilkastes un lieta jau tiek izskatīta tiesā. R.Štālbergs tiek vainots arī par draudu īsziņu sūtīšanu un pornogrāfiska rakstura foto montāžas veidošanu ar I.Vilkastes meitas attēliem.

Savukārt I.Vilkastei šogad jūnijā KNAB piemēroja aizdomās turamās statusu tā dēvētajā Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas skandālā. Zināmā mērā tas noticis, pateicoties R.Štālberga liecībām.

Nu Ināra, tā ir lutināšana!

Turpmākās sarunas R.Dervanam jau notiek ar pašu I.Vilkasti. Pagājušajā pavasarī viņi vismaz četras reizes satikās kafejnīcās.

2007.gada 8.martā starp abiem notiek dialogs, no kura noprotams, ka saruna ir par automašīnas iegādi. R.Dervans interesējas, cik mašīna maksās, kāda būs atlaide un pirmā iemaksa. 15.marta sarunā R.Dervans cenšas noskaidrot, kad mašīnu atvedīs, uz ko I.Vilkaste norāda, ka pēc trim nedēļām. Nepilnas trīs nedēļas pēc šīs sarunas R.Dervana sieva iegādājās automašīnu Toyota RAVA 4.

Tā paša 15.marta tikšanās reizē sarunas turpinājumā. Iespējams, I.Vilkaste dod naudu.

R.Dervans: "Ināra, nē, nu saprotiet, nu."

I.Vilkaste: "Man viņus zem spilvena likt? (..) Nu, bet man ir tiesības Jums pateikties tā, kā es vēlos?"

R.Dervans: "Nezinu. Nu, ja tā, Ināra, es tad uzreiz jums pateikšu, ar jūsu atļauju, ēēē puišiem, kuri piedalījās, es arī šito padalīšos."

Dienu pirms šīs sarunas I.Vilkaste no meitas konta noņēma 25 000 eiro skaidrā naudā. Kur palika šī nauda, nav zināms. Bez jau minētās sarunas, kādā citā reizē R.Dervans tikai nosaka: "Nu, Ināra, nē, nu tas ir daudz, tā ir lutināšana."

No abu kopējām sarunām var noprast, ka runāts tiek ne tikai par pateicībām, bet arī iespējamo I.Vilkastes rīcību KNAB operatīvo darbību gadījumā. R.Dervans uzņēmēju māca, ka gadījumā, ja viņu aptur ceļu policija par kādu pārkāpumu, labāk samaksāt sodu, nepretoties. Kādā pasēdēšanā maijā R.Dervans iesaka I.Vilkastei nerunāt neko lieku savā birojā, pat ja tas pārbaudīts un noklausīšanās ierīces nav atrastas. R.Dervans: "Es nezinu, kāda ir KNAB aparatūra. Ja viņi ar amerikāņiem, viņi varēja... tādu aparatūru, kura ne... Es nezinu, kas... teica. Bet man ir draugs, kurš arī pārbauda. Viņš vienmēr saka godīgi — Rus, es pārbaudīju, uz 65 procentiem."

Pietrūka pierādījumu


Neskatoties uz iepriekšminētajiem faktiem, šogad 11.jūlijā KNAB kriminālprocesu pret R.Dervanu izbeidza. Pierādījumu trūkuma dēļ. Lietā iesaistītas personas atteicās liecināt, uz ko viņiem ir tiesības. R.Dervans, I.Vilkaste un V.Vaškevičs noklausītās sarunas neatcerējās. R.Dervans kafijas dzeršanu ar I.Vilkasti ārpus darba kabineta nebija fiksējis arī R.Štālberga izspiešanas lietas materiālos.

Kas attiecas uz R.Dervana sievas nopirkto mašīnu, kas sakrita ar laiku un cenu, kas tiek minēts sarunās ar I.Vilkasti, tad arī šeit tika rasts izskaidrojums. Līzinga līgumu par Toyotas iegādi Valērija Dervana noslēdza 2007.gada 28.martā par 27 000 eiro. Tajā pat dienā viņa iemaksāja skaidrā naudā pirmo iemaksu 15 000 eiro. Sākotnēji R.Dervana sieva liecināja, ka 6000 eiro pirmajai iemaksai viņa ieguvusi, pārdodot veco mašīnu, bet atlikušo summu iedevis vīrs. Nākamajās pratināšanas reizēs atklājās, ka viņai bijuši pašai personīgi iekrājumi 5000 eiro, kurus glabājusi mājās. Trešajā nopratināšanas reizē sieva atcerējās, ka vēl 2000 latu viņai uzdāvinājis mātes vīrs, lai gan iepriekš Valērija noliedza, ka būtu saņēmusi kādu dāvinājumu vai mantojumu.

Līdz ar to KNAB rīcībā ir tikai netieši pierādījumi, kas bija par maz, lai lietu virzītu tālāk uz tiesu. Uzzināt viedokli no pašas I.Vilkastes neizdevās. Viņas advokāts Ainars Platacis iepriekš presei norādījis, ka uzņēmējas tikšanās ar R.Dervanu notikušas tikai izspiešanas lietas ietvaros. Interesanti, ka A.Platacis, kurš ir viens no dārgākajiem advokātiem valstī, bija uzņēmies arī R.Dervana interešu aizstāvību.

Pats A.Dervans, kurš kopš pērnā gada maija pilda Cilvēku meklēšanas nodaļas priekšnieka pienākumus, patlaban atrodas atvaļinājumā. Īsā telefona sarunā viņš norādīja, ka plāno doties pensijā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

Lēmumu par kriminālprocesa

izbeigšanu lasiet šeit

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas