Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

papildināta - Bērziņš: varu braukt ar jebkuru auto

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš ("Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK) uzsver, ka konkursa rezultāti par jauna dienesta auto "Audi A6" nomāšanu par 700 latiem mēnesī vēl nav apstiprināti un viņam šobrīd šī automašīna nav. Tieslietu ministrija (TM) kopumā iecerējusi nomāt 46 jaunus un nelietotus spēkratus, no kuriem tikai viens ir paredzēts ministrijai, proti, Bērziņam, aģentūrai BNS pavēstīja TM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Jana Saulīte.

Tieslietu ministrs norāda, ka dienesta automašīnu nomāšanas iecere būs atkarīga no budžeta grozījumiem, kas parādīs, cik lieli līdzekļi ir ministrijas rīcībā šim mērķim. "Automašīnu nomas konkursa process bija aizsācies pagājušā gada vasarā, kad tika apkopoti visu Tieslietu ministrijas sistēmas iestāžu pieprasījumi par nepieciešamajiem transportlīdzekļiem," skaidro G. Bērziņš. Viņš uzskata - ja nebūs līdzekļu, tad viņš ir gatavs arī braukt ar transportlīdzekli, no kura atteikušās TM padotības iestādes. To izmaksas vairs nav 700 latu, bet gan aptuveni 270 latu mēnesī.

Dienai J. Saulīte skaidroja, ka ministrija izvēlējusies nomāt jaunus transportlīdzekļus, ne lietotus, jo ilgtermiņā to uzturēšana izmaksā lētāk - gan apdrošināšanas pakalpojumu izcenojumu ziņā, gan arī tām ir garantijas remonts.

Savukārt TB/LNNK Saeimas frakcijas vadītājs Māris Grīnblats atteicās komentēt šo iepirkumu, jo nav par to informēts. “Es šīs automašīnas maksas nepārzinu un nezinu, vai tas ir dārgi vai lēti. Te atbildība ir jānes tam, kas ir organizējis šo konkursu,” atbildēja M. Grīnblats.

Ministrijas sludinātajā konkursā par jaunu auto nomu turpmākajiem trijiem gadiem pieteicās divi pretendenti, bet par uzvarētāju atzīts SIA "ALD Automotive", kas piedāvājis zemāko cenu - 401 289 latus ar PVN. Saulīte gan norādīja, ka šī summa mainīsies, jo dažas iestādes jau paziņojušas, ka auto nomā neņems līdzekļu trūkuma dēļ.

Runājot par ministra mašīnu, Saulīte pastāstīja, ka iepriekš Bērziņš pārvietojās ar 2006.gada izlaiduma "Audi A6" automašīnu, kuru nomāja no "Baltijas Autolīzinga". Par šo auto TM ik mēnesi bija jāšķiras no 536 latiem, ieskaitot PVN.

Jaunais auto mēnesī izmaksās par 150 latiem vairāk. Uz jautājumu, vai, pēc ministra domām, tas atbilst valstī sludinātajam taupības režīmam, Saulīte atbildēja: "Normatīvajos aktos ir noteikts, ar kādas klases automašīnām drīkst braukt ministrs. Atļautā summa, kā sacīja mūsu iepirkumu nodaļa, ir 850 latu mēnesī bez papildu izmaksām un bez PVN, līdz ar to šī nav nebūt lielākā summa."

Saskaņā ar tehnisko specifikāciju, obligātās prasības ministra automašīnai ar automātisko ātruma pārslēgu paredz arī gaisa kondicionētāju ar divu zonu klimata kontroli, salona gaisa filtru, elektriski regulējami un apsildāmi sānu spoguļi, vadītāja un blakussēdētāja sēdekļa apsilde, vieglmetāla riteņu diski ne mazāki kā 16'', mobilā tālruņa brīvroku sistēmu, kā arī tonētus salona aizmugures logus. Paredzamais  (apmaksātais) nobraukums 36 mēnešos ir 160 000 km, tātad vidēji 4 500 km mēnesī. G. Bērziņš norādīja, ka nedzīvo Rīgā, tāpēc šāds nobraukums varētu arī sanākt, kaut gan viņš to nav rēķinājis.

Pārējās 45 automašīnas paredzētas TM padotības iestāžu vajadzībām. Valsts probācijas dienests nomās 29 automašīnas "Renault Megane", par katru mēnesī maksājot 267 latus ar PVN. Divas automašīnas ("Renault Megane" un "KIA Cee'd LX Plus") bija paredzētas Ieslodzījuma vietu pārvaldei, taču iestāde no auto nomas atteikusies līdzekļu trūkuma dēļ.

Savukārt Valsts zemes dienests (VZD) saņems deviņus spēkratus - divas "Renault Megane" (267 lati ar PVN) un septiņas "KIA" (270 latu mēnesī ar PVN). No četru auto nomas VZD gan esot atteicies, līdz ar to dienesta vajadzībām sākotnēji bija paredzēts nomāt 13 auto.

Vienu "Renault Megane" saņems Uzņēmumu reģistrs, kas par tā nomu mēnesī maksās 267 latus ar PVN.

Kopumā nomas maksa uz trijiem gadiem ir 471 887 eiro.

Jauns šā pakalpojuma nodrošinātājs bija jāmeklē, jo beidzās iepriekšējais līgums.

Salīdzinājumā, piemēram, ārlietu ministra Māra Riekstiņa (Tautas partijas, TP) dienesta auto īres maksa mēnesī ir 507,7 lati, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, bet reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) iztiek ar pagaidu dienesta auto, bet līdzšinējais "Audi A6" izmaksāja 324 latus mēnesī.


(papildināts ar G. Bērziņa viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas