Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

papildināta - Daudze: prezidents Saeimai var tikai ierosināt

Komentējot Valsts prezidenta Valda Zatlera trešdienas paziņojumu, Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) _Dienai _norādīja, ka Latvija ir parlamentāra republika un prezidentu ievēl Saeima. Satversmē ir skaidri noteiktas valsts prezidenta funkcijas un norādīts, ka prezidents nenes politisku atbildību. “Valsts prezidents nevar uzdot Saeimai neko izdarīt līdz noteiktam termiņam, viņš var tikai ierosināt,” teica Saeimas spīkers.

Jautāts par konkrētajiem V.Zatlera priekšlikumiem, G.Daudze pieļāva, ka Satversmes grozījumu pieņemšana kļūtu vienkāršāka, pēc tam, kad partijas būs vienojušās par 1.lasījuma redakciju. Ja par prezidenta pilnvarām faktiski diskusiju neesot, tad viedokļi atšķiras par vēlētāju tiesībām rosināt Saeimas atlaišanu. G.Daudzem kā vēlētājam liekas loģiska šāda tiesību došana vēlētājiem pie pietiekami augsta sliekšņa jeb kvoruma, taču viņš arī atgādināja, ka nevienā Eiropas Savienības dalībvalstī šādas kārtības nav.

Diena jau rakstīja, ka V.Zatlers šodien paziņoja: “Es uzstāju par trīs uzdevumiem Saeimai un Ministru kabinetam.” To izpildei viņš deva termiņu līdz 31.martam. Prezidents uzskata, ka līdz tam laikam Saeimai jāveic grozījumi Satversmē par tautas tiesībām atlaist Saeimu, kā arī grozījumi Vēlēšanu likumā, kā arī jāpieņem ekonomikas attīstības plāns.

Tautas Partijas Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis Dienai sacīja, ka lietas, kuras aicina paveikt Valsts prezidents ir pieņemamas un koalīcijas partijas arī vēlas sadarboties ar prezidentu, taču sadarbība nevar balstīties uz ultimātiem un šo procesu nestimulēs konkurēta termiņa noteikšana. M.Kučinskis arī norādīja, ka Juridiskā komisija strādā, lai pabeigtu darbu pie Satversmes grozījumu sagatavošanas, taču līguma veidā nekur neesot noteikts, kādā termiņā tas jāpaveic. Neoficiāla apņemšanās ir to paveikt līdz Saeimas Lieldienu brīvdienām, kas sāksies aprīļa sākumā. Savukārt izmaiņas vēlēšanu likumā prasa plašākas diskusijas, teica M.Kučinskis. Juridiskajā komisijā jau šobrīd ir atvērts Saeimas vēlēšanu likums.

Savukārt TP priekšsēdētājs Mareks Segliņš prezidenta paziņojumu nodēvēja par ultimātu, bet atteicās atbildēt, vai tas tiks izpildīts.  "Lemsim," sacīja Segliņš. "Ultimāts ir ultimāts, tas ir diktāts. Pamatots vai nepamatots – tas nav svarīgi."

Saskaņas centra līderis Nils Ušakovs uzskata, ka, ja valsts prezidents uzņemas tik lielu atbildību noteikt konkrētu termiņu, līdz kuram Saeimai ir jāveic vairāki uzdevumi, tad valsts prezidentam ir arī jāformulē savs viedoklis par vēlamo redakciju, jo tehniski visu varot izdarīt īsā laikā.

Partija Jaunais laiks“uzteikusi” V.Zatlera apņemšanos panākt būtisku jautājumu risināšanu, tomēr partija uzskata, ka vienīgā izeja no krīzes ir jaunas vēlēšanas. 

(papildināta ar pēdējo rindkopu)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


Zatlers draud rosināt Saeimas atlaišanu; gaidīs līdz 31.martam


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas