Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

papildināta - Eiropā apstiprina pirmo saslimšanas gadījumu ar cūku gripu

Spānijas varas iestādes pirmdien apstiprināja, ka kāds vīrietis ir saslimis ar cūku gripu. Tas ir pirmais saslimšanas gadījums Eiropā. Saslimušais ir jauns vīrietis, kurš nesen atgriezies no Meksikas. Viņa veselība nav nopietnās briesmās. Speciālisti izmeklē vēl ap 20 cilvēku, kas varētu būt saslimuši ar cūku gripu.

Latvijā šobrīd nav ne aizdomīgu, ne arī apstiprinātu cilvēku saslimšanas gadījumu ar cūku gripas vīrusu, informē Sabiedrības veselības aģentūra (SVA).

Jau ziņots, ka Meksikā izplatījies cūku gripas vīruss, saslimuši vairāk kā 1600 cilvēku, tostarp 103 cilvēki jau miruši no smagas pneimonijas. 20 mirušajiem konstatēts A (H1N1) cūku gripas vīruss.

13 apstiprināti cūku gripas vīrusa (H1N1) izraisīti saslimšanas gadījumi atklāti ASV Kalifornijas, Teksasas un Kanzasas štatos. Tāpat minētais izraisītājs noteikts četriem saslimušajiem Kanādā. Citos reģionos, piemēram, Jaunzēlandē un ASV - Ņujorkā), iespējamie saslimšanas gadījumi šobrīd tiek izmeklēti.

Cūku gripas simptomi cilvēkiem ir līdzīgi sezonālas gripas pazīmēm: pēkšņs sākums, galvassāpes, drudzis, paaugstināta ķermeņa temperatūra, kaulu "laušanas sajūta'', sāpes acu ābolos, aizlikts deguns bez iesnām un sauss, rejošs klepus. Dažiem slimniekiem novēro caureju un vemšanu.  Plašāku informāciju par to, kas ir cūku gripas vīruss tuvākajā laikā varēs apskatīt SVA mājas lapas sadaļā par cūku gripu.

SVA lūdz ģimenes ārstus nekavējoties ziņot aģentūrai par  katru pacientu ar gripas simptomiem, kurš 7 dienu laikā pirms saslimšanas apmeklējis Meksiku, ASV Kaliforniju, Teksasu un Kanzasu, kā arī citu valsti, kur reģistrēta cūku gripas infekcijas izplatīšanās; bijis tiešā kontaktā ar personām, kuras apmeklēja minētās teritorijas; bijis tiešā kontaktā ar personām ar aizdomām par saslimšanu ar cūku gripu.

Arī pēc pirmdien notikušās veselības ekspertu apspriedes veselības ministrs Ivars Eglītis (TP) uzsvēra, ka panikai nav pamata un šobrīd plānots brīdināt un informēt visus ceļotājus, kuri ieceļo vai izceļo uz cūku gripas skartajām teritorijām, par drošības pasākumiem, kas veicami, lai neinficētos vai neinficētu citus. Par to jau ir informēti lidostas darbinieki, vēsta LETA.

"Ja tiks konstatēti saslimšanas gadījumi arī Eiropas Savienībā (ES) vai arī tiks konstatēs paaugstināts saslimšanas risks un ES pieņems vienotus drošības mērus vai karantīnu, tad tie tiks izsludināti arī Latvijā," skaidroja ministrs.

(pievienotas pēdējās divas rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas