Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

papildināta - Eksperti vērtē, kas notiks ar Dienu

Mediju eksperte Anda Rožukalne uzskata, ka kārtējās izmaiņas vienā no lielākajiem Latvijas laikrakstiem, liecina par lielu nestabilitāti un neprasmīgu biznesa vadību. Turklāt mainīti ne vien Dienas galvenie redaktori, bet arī menedžments, kurā, viņasprāt, nav iekļauti spēcīgi mediju profesionāļi. "Izmaiņas vadībā liek domāt, ka Diena tiek novājināta," vērtē eksperte.

"Tik būtiskos amatos svarīga ir izcilība un sevis pierādīšana iepriekš," viņa pauž. "Varbūt šie cilvēki neapzinās, ka tiek izmantoti un piemeklēti citiem mērķiem," piebilda A.Rožukalne.

Jaunā Dienas vadība ir likvidatoru komanda, un laikraksts, visticamāk, ilgāk par jauno gadu neizturēs, tā aģentūrai BNS pauda bijušais koncerna vadītājs Arvils Ašeradens, kurš tagad iesaistījies politikā.

"Es drīzāk nosauktu šo komandu par likvidatoru komandu laikrakstam," viņš teica. A.Ašeradens uzskata, ka viss tiek darīts, lai īsi pirms vēlēšanām, vienkārši pārņemot varu laikrakstā, vai nu to apklusinātu, vai sasniegtu konkrētus mērķus un pēc tam likvidētu. Viņaprāt, "tā sāk kļūt par nacionālu problēmu", jo arvien mazāk paliek tādu mediju, kas sniedz neatkarīgu komentāru un viedokli.

Uz saistību ar gaidāmajām vēlēšanām norādījis arī mediju eksperts, informācijas un komunikācijas zinātņu doktors Sergejs Kruks.

Nozare.lv viņš sacīja, ka medija pārpirkšanas darījums jau sākotnēji bijis saistīts ar rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, un pašreizējā vadības maiņa liecina par saistību ar apvienību "Par labu Latviju!". ""Apvienība "Par labu Latviju!" veidojās ilgstoši, un tagad ir skaidri redzams, kas ir tās sejas, kas stāv aiz laikraksta," uzskata S.Kruks.

Viņš prognozē, ka līdz ar laikraksta Diena redakcionālajām pārmaiņām var sagaidīt antirietumnieciskāku un konservatīvāku skatījumu, kas kopumā nozīmējot trīs lielāko dienas laikrakstu redakcionālās politikas vienādošanos un mediju daudzveidības mazināšanos Latvijā. Viņš pieļauj, ka Dienas formālie īpašnieki arī ir Roulendu ģimene, taču redakcionālo politiku, viņaprāt, nosakot citi. Notiekošais esot "īstemiņa priekšvēlēšanu" projekts, un tas, kas ar laikrakstu notiks pēc vēlēšanām, neesot prognozējams.

Savukārt bijusī laikraksta "Diena" galvenā redaktore Sarmīte Ēlerte uzskata, ka avīzes saturs jau tuvākajā laikā parādīs, vai tā ar vadības maiņu kļuvusi par kāda politiskā spēka propagandas lapu vai tomēr turpinās piedāvāt atbildīgu žurnālistiku. S.Ēlerte prognozēs, cik ilgi laikraksts vēl varētu pastāvēt, bija atturīgāka par A.Ašeradenu, vien sakot, ka to parādīs priekšvēlēšanu laiks.

"Man ir grūti spriest, tikai varu teikt, ka līdz vakardienas pēcpusdienai "Dienas" saturs bija neatkarīgs. Žurnālistiski bija veiksmīgāki un mazāk veiksmīgi numuri, bet satura politika bija neatkarīga. Tomēr ir nopietns pamats bažām, ka kopš vakardienas pēcpusdienas tā vairs tāda nav," atzinusi bijusī "Dienas" vadītāja.

Jaunos laikraksta vadītājus S.Ēlerte raksturoja skarbi. "[Sergejs] Ancupovs ir ļoti jauks un brīnišķīgi spēlē indiešu mūziku, savukārt [Dzintars] Zaļūksnis ir pazīstams kā politisko pasūtījumu izpildītājs. Ņemot vērā, ka ne vienam, ne otram no viņiem nav profesionālās kvalifikācijas laikraksta vadībai, ir nopietnas bažas, ka ir notikusi brutāla "Dienas" satura politikas pārņemšana," uzsvēra S.Ēlerte.

Pirmdien kļuva zināms, ka līdzšinējo laikrakstu Diena, Dienas Bizness un vairāku reģionālo laikrakstu izdevēja SIA Dienas mediji valdes priekšsēdētāju Zigmāru Meiju amatā nomainījis Uldis Salmiņš. Z.Meija atstājis arī Dienas mediju īpašnieka a/s Diena valdes priekšsēdētāja amatu, kurā tāpat iecelts U.Salmiņš. Par a/s Diena padomes priekšsēdētāju iecelts Jānis Ogsts, kas līdz šim jau darbojās padomē.

Par laikraksta Diena galveno redaktoru iecelts Sergejs Ancupovs, bet par laikraksta Diena galvenā redaktora pirmo vietnieku - Dzintars Zaļūksnis.

Šīs izmaiņas sekoja piektdien notikušajām izmaiņām a/s Diena padomē, kad par atkāpšanos no padomes priekšsēdētāja amata paziņoja Aleksandrs Tralmaks.

(pievienots S.Ēlertes komentārs 8.-10.rindkopā)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas