Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

papildināta - Ideju Forums: E-bibliotēkas darbības apturēšana ir cilvēktiesību pārkāpums

Ceturtdien, plkst.12.30 tika pārtraukta interneta bibliotēkas e-biblioteka.lv darbība. Kā vēsta informācija bibliotēkas mājas lapā, Ekonomikas policija arestējusi e-bibliotēkas serverus aizdomu par autortiesību pārkāpumiem dēļ. Bibliotēkas uzturētāji "Ideju forums" šādu rīcību uzskata par rupju ANO konvencijas "Par cilvēku ar invaliditāti tiesībām" pārkāpšanu - tajā paredzēts, ka visiem cilvēkiem ar īpašām vajadzībām jānodrošina pieeja visai informācijai bez ierobežojuma.

"Ar serveru izņemšanu tiek diskriminēti 150 tūkstoši cilvēku ar īpašām vajadzībām," uzsvēra e-bibliotēkas izveidotāju biedrības "Ideju forums" valdes priekšsēdētājs Edmunds Vanags

E.Vanags sarunā ar portālu Diena.lv arī norādīja - "uzskatu, ka mūsu darbība noritēja saskaņā ar visiem Latvijas Republikas likumdošanas aktiem, to skaitā Autortiesību likumu, jo mēs pildījām publiskas bibliotēkas funkciju, turklāt maksājām autoriem saskaņa ar publiskā patapinājuma likumu". E.Vanags pauda aizdomas, ka uzsāktais kriminālprocess ir mēģinājums izrēķināties ar e-bibliotēku.

"Pagājušā gada novembrī kāda maza izdevniecība lūdza izņemt no bibliotēkas dažus viņu izdevumus, jo uzskatīja, ka to publiskošanai nepieciešama īpaša atļauja," stāstīja E.Vanags, norādot, ka šajā gadījumā nekādas atļaujas kā publiskai bibliotēkai nebija nepieciešamas. Lai arī šie darbi tikuši izņemti, izdevniecības pārstāvji sākuši izspiest naudu no e-bibliotēkas veidotājiem, pieprasot pat 40 tūkstošus latu, un draudējuši ar Ekonomikas policijas iesaistīšanos, portālam Diena.lv stāstīja E.Vanags. "Jau no sākuma bija skaidrs, uz kuru pusi virzās izmeklēšana, jo izmeklētāja rupji pārkāpa procesu," apgalvoja E.Vanags. Viņš arī pastāstīja, ka jau decembrī policijas rīcībā nodevis bibliotēkas satura kopiju.

E.Vanags atklāja, ka ar iesniegumu policijā pērnā gada 12.novembrī vērsušies Māris Grudulis un SIA "Lietišķās informācijas dienests" un Tatjana Zoldnere (SIA Andrew Nurnberg), savukārt šī gada 12. februārī ar iesniegumu policijā vērsās biedrība "Latvijas grāmatizdevēju asociācija" un 5. martā "Apgāds Zvaigzne ABC". E.Vanags atzina, ka nav saprotama visu šo iesniegumu rakstītāju motivācija. "Māra Gruduļa, SIA "Lietišķās informācijas dienests" un "Andrew Nurnberg"  darbi tika padarīti nepiejami jau pagājušā gada novembrī, "Zvaigznes" grāmatas mums vispār nav bijušas publiski pieejamas (pieejamas tikai invalīdiem) un pēc Latvijas grāmatizdevēju asociācijas lūguma mēs noteiktas grāmatas padarījām nepieejamas šī gada janvāra sākumā," atklāja E.Vanags.

Sašutumu par šo situāciju atklātā vēstulē Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (JL) pauduši arī Latvijas Neredzīgo biedrības, Liepājas Neredzīgo biedrības un invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" vadītāji, vēsta aģentūra LETA. Viņi uzsver, ka "Latvijas varas iestādes cenšas ierobežot vienīgās digitālās bibliotēkas, kas veidota speciāli cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, darbību".

Cilvēkus ar īpašām vajadzībām pārstāvošās organizācijas uzsver, ka šādā veidā "Ideju Foruma bibliotēka", kas vienīgā no privātajām struktūrām un pirmā cenšas īstenot ANO Konvencijas noteikto, lai atvieglotu cilvēku ar invaliditāti piekļūšanu informācijai, nevis tiek atbalstīta no valsts puses, bet gluži pretēji - tās darbība tiek traucēta un apdraudēta.

Pēc organizāciju teiktā, "Ideju Foruma Bibliotēka" jau vairāk nekā trīs gadus bez valsts atbalsta ir strādājusi, lai atvieglotu un nodrošinātu informācijas pieejamību cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Šajā pirmajā digitālajā bibliotēkā viss saturs pieejams speciālā formātā, kas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām nodrošina piekļuvi tai kultūrvēsturiskajai un aktuālajai informācijai, kurai valsts nav spējusi nodrošināt piekļuvi līdz šim.

Kā portālam Diena.lv paskaidroja  Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja vecākā inspektore Linda Neimane - Zobena, pirms diviem mēnešiem Ekonomikas policija saņēmusi vairākus iesniegumus un sūdzības par e-bibliotēkas darbību. Pamatojoties uz šīm sūdzībām, uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 148.panta 1.daļas - "par autortiesību tīšu pārkāpšanu, ja tā izdarīta, pārkāpjot autora tiesības uz darba izmantošanu, vai par blakustiesību tīšu pārkāpšanu — soda ar arestu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas." Serveri arestēti kriminālprocesa ietvaros izmeklēšanas vajadzībām.

"Diemžēl, pēc dažu izdevēju nepamatotas prasības, kopš šodienas, plkst. 12.30, ir arestēti mūsu serveri un e-bibliotēka nav pieejama. Mēs darām visu, kas ir mūsu spēkos un pāri tiem, lai šajā- pagaidu lapā informētu par situācijas attīstību un pēc iespējas drīzāk, atjaunotu bibliotēkas darbību," rakstīja e-bibliotēkas izveidotāji "Ideju forums".

(papildināta ar 5.-7. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pauls Bankovskis, rakstnieks un publicists

E-bibliotēkas darbības pārtraukšana ir pilnīgs stulbums. Jau no paša sākuma esmu teicis, ka nesaskatu atšķirību, vai bibliotēka darbojas taustāmā formā, ar plauktu rindām, vai elektroniski. Abos gadījumos tā darbojas vienādi - grāmatas lasītāja īpašumā nenonāk. 

Brīnos, ka Latvijā ir izdevēji, kas saskata atšķirību. Aizņemties elektroniskā vidē vai no plaukta - tās nav divas dažādas lietas. 

Ceru, ka pēc iespējas ātrāk e-bibliotēku atjaunos kādā citā vietā, kur nekas nevarēs apturēt tās darbību.

Egīls Venters, rakstnieks

Tas [e-bibliotēkas slēgšana - red.] bija sagaidāms jau pēc viņu attieksmes pret autoriem. Likās arī aizdomiīgs veids, kā "Ideju forums" runāja par šo lietu - no kurienes nākusi nauda šim projektam, kāds bija tā mērķis, joprojām nav atbildēts. 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas