Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

papildināta - Ķīnas vēstnieks: "No comments" par iespējamo olimpisko spēļu boikotu

Ķīnas Tautas Republikas vēstnieks Latvijā Čangs Limins trešdien neatbildēja uz žurnālistu jautājumiem par iespējamo olimpisko spēļu boikotu un tā ietekmi uz starpvalstu attiecībām. “Bez komentāriem,” tie bija vienīgie vārdi, ko pateica Č.Limins. Ķīnas vēstnieks Latvijā tikās ar premjeru Ivaru Godmani (LPP/LC), kurš sacīja, ka par šo jautājumu ar vēstnieku diskutēts nav.

Pats Godmanis uz jautājumu, vai Latvijas politiķiem vajadzētu boikotēt olimpisko spēļu oficiālās ceremonijas, atbildēja, ka tas būs atkarīgs no tā, kā situācija risināsies tālāk un skaidru atbildi vēl nesniedza. I.Godmanis pastāstīja, ka tikšanās laikā ar vēstnieku sākotnēji pārrunāta Latvijas un Ķīnas ekonomiskā sadarbība, proti, iepriekšējā premjera Aigara Kalvīša laikā dibinātās starpvaldību komitejas darbs pie transporta un tranzīta projektiem. Pēc tam premjers ar Č.Liminu runāja par politiskajiem jautājumiem. Runājot par Taivānu, I.Godmanis viņam atkārtoti apliecinājis Latvijas valdības pozīciju: tiek atbalstīta vienota Ķīna, bet tas realizējams tikai «mierīgā, demokrātiskā veidā». Č.Limins nolasīja I.Godmanim Ķīnas valdības oficiālo nostāju par Tibetu, kurā martā sākušos nemieru organizēšana tiek piedēvēta Dalailamam. «Ja viņiem ir pierādījumi, tie jāliek galdā,» savu uzskatu pauda I.Godmanis. Premjers arī atzina Č.Liminam, ka arī Latvijā visticamāk notiks piketi Tibetas atbalstam, kuri netiks ierobežoti, ja notiks likuma ietvaros un neapdraudēs Ķīnas vēstniecību.

Valsts Kancelejas Komunikācijas departamenta vadītāja vietniece Ilze Greiškalne Dienu informēja, ka tikšanās laikā Ministru prezidents pauda noraidošu attieksmi pret jebkāda veida vardarbību, uzsverot, ka tikai dialoga ceļā ir panākams ilgtspējīgs risinājums. Godmanis vēstniekam norādīja, ka šī jūtīgā jautājumua veiksmīgu risinājumu veicinātu Ķīnas spēja atklāti un skaidri informēt pasauli par situāciju Tibetā, nodrošināt diplomātu un starptautisku žurnālistu klātbūtni reģionā.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers vēl domā, vai apmeklēt Pekinas olimpiskās spēles. Zatlers uzsvēra, ka sportistiem uz olimpiskajām spēlēm būtu jābrauc, bet politiķiem lēmums ir jāpieņem, ņemot vērā politisko situāciju.

Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš ir norādījis: iespējams, ka, pieaugot vardarbībai Tibetā, Latvijas amatpersonas spēļu ceremonijas neapmeklēs.

Otrdien savu nostāju izteica Saeimas Sporta apakškomisijas deputāti. Viņi atbalsta sportistu piedalīšanos olimpiskajās spēlēs, bet “valsts amatpersonu piedalīšanās dažādās ceremonijās ir tikai viņu pašu kompetencē.”

Šajā jautājumā šobrīd nav vienotas Eiropas Savienības nostājas.

Ķīnas represijas Tibetā izraisījušas masveida protestus visā pasaulē. Protesti pret Ķīnas okupāciju Tibetā sākas Lasā 10.martā, pieminot 1959.gada neveiksmīgās tibetiešu sacelšanās gadadienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas