Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

papildināta - KNAB neuzsāks kriminālprocesu par Vīķes-Freibergas pulksteņiem

Nesaskatot noziedzīgu nodarījumu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nolēmis neuzsākt kriminālprocesu par bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas saņemtajām dāvanām, Dienu informēja KNAB. KNAB secinaājis, ka pulksteņi norakstīti pamatoti un ir iznīcināti. Birojs gan ir konstatējis pārkāpumus, nepilnīgi un kļūdaini dokumentējot darbības ar pamatlīdzekļiem Valsts prezidenta kancelejā.

Kā liecina Dienas rīcībā nonākušais KNAB lēmums, birojs pārbaudē secinājis, ka abiem pulksteņiem – laikraksta “Čas” dāvinātajam un Šveices prezidenta dāvinātajam – bija radušies tādi defekti, kas Valsts prezidenta kancelejai "ļāva uzskatīt, ka tiem konstatētie bojājumi un to nolietojuma pakāpe ir tāda, ka pulksteņi tālākai ekspluatācijai Latvijas Valsts prezidenta kancelejā nav derīgi".

KNAB pārbaudē arī noskaidrojis, ka abi pulksteņi tikuši iznīcināti un nav nonākuši V.Vīķes-Freibergas rīcībā. Kā Dienai skaidroja birojā, iepriekš masu medijos publicētajās fotogrāfijās redzamais pulkstenis nav bijis nedz laikraksta "Čas", nedz Šveices prezidenta dāvinātais pulkstenis.

KNAB pārbaudē arī noskaidrots, ka valsts vizītes laikā Marokā V.Vīķes-Freibergas portrets viņai pasniegts privātā kārtā, viņai brīvajā laikā apmeklējot vidusskolu, kurā viņa iepriekš mācījās. Tādējādi KNAB secina, ka gleznu V.Vīķe – Freiberga saņēmusi ārpus amatpersonas pienākumu pildīšanas un tā uzskatāma par amatpersonas īpašumu.

Pēc gleznas saņemšanas tā sākotnēji tika iekļauta to Valsts prezidenta saņemto dāvanu sarakstā, kas saņemtas, amatpersonai pildot pienākumus. Vēlāk, konstatējot šo kļūdu, glezna tika izslēgta no Valsts prezidenta kancelejas pamatlīdzekļiem, norāda KNAB, uzsverot, ka tas noticis pamatoti, jo tādējādi tika labota kļūda.

KNAB vienlaikus norāda, ka kancelejas dokumenti nesniedz pilnīgu un skaidru priekšstatu par atsevišķu priekšmetu norakstīšanas pamatotību. Valsts kontrole jau iepriekš bija konstatējusi trūkumus kancelejas dāvanu uzskaitē un norakstāmo līdzekļu kārtībā.

Pati V.Vīķe-Freiberga iepriekš ziņas par dāvanām sauca par sveicienu viņai kā "cilvēkam, kas varbūt kādu dienu varētu iet politikā un no kā mazliet baidās, un tas tāds mazs sveiciens un atgādinājums, ka, ja tu ej politkā, tad tev jārēķinās ar daudz ko”.

(Papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas