Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

papildināta - Koalīcija vienojas samazināt IIN likmi līdz 25% un celt sociālo nodokli līdz 35,09%

Valdību veidojošās partijas - apvienība Vienotība un Zaļo un zemnieku savienība - pēc septiņu stundu ilgām diskusijām par nākamā gada budžeta konsolidēšanu sestdienas vakarā vienojās nākamgad samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi no pašreizējiem 26% līdz 25%, bet sociālo nodokli paaugstināt par diviem procentpunktiem - līdz 35,09%.

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) žurnālistiem pēc sēdes paziņoja, ka sociālā nodokļa likme tiks audzēta uz darba ņēmēju likmes rēķina.Tāpat koalīcija vienojās nākamgad paaugstināt minimālo algu no pašreizējiem 180 latiem līdz 200 latiem, paaugstināt vispārējo ar IIN neapliekamo minimumu no pašreizējiem 35 latiem līdz 45 latiem, kā arī neapliekamo minimumu (NM) par apgādājamajiem - no tagadējiem 63 latiem līdz 70 latiem.Tāpat panākta vienošanās, ka pašvaldību budžetos līdzšinējo 80% no IIN ieņēmumiem nākamgad tiks novirzīti vairāk - 82%, bet valsts pamatbudžetā nonāks mazāk IIN ieņēmumu - 18%.

Kā noprotams, par lielāku IIN ieņēmumu daļas paaugstināšanu pašvaldībām cīnījās ZZS, kā dēļ arī visticamāk sarunas sestdienas vakarā tik ļoti ieilga. Sākotnējais FM piedāvājums paredzēja saglabāt IIN sadalījumu pašreizējā apmērā, pēc tam bija piedāvājums mainīt šo proporciju (81 pret 19), bet gala versijā panāktā vienošanās ir pašvaldībām vēl labvēlīgāka (82-18).

Panākta vienošanās taupīt arī uz veselības nozares rēķina - kopumā 12,3 miljonus latu, taču šis samazinājums neskars jomas pamatfunkcijām paredzēto naudu.

Tāpat panākta vienošanās par ministriju tēriju mazināšanu, kas saistīts ar funkciju pārskatīšanu.

Kā ziņots, piektdien koalīcija panāca vienošanos nākamgad paaugstināt pievienotās vērtības nodokļa pamatlikmi no 21% līdz 22%, tāpat no 10% līdz 12% celt PVN samazināto likmi. Valdību veidojošie politiskie spēki arī vienojās no nākamā gada dubultot nekustamā īpašuma nodokļa likmi dzīvojamām platībām. Tas nozīmē, ka pašreizējā likme 0,1% līdz 0,3% no kadastrālās vērtības palielināsies līdz 0,2% līdz 0,6%.

Pasākumi, par kuriem koalīcijā ir panākta vienošanās, nodrošinās 240 miljonu latu konsolidāciju nākamā gada budžetā. Vēl 44 miljonus latus dos ietaupījums, saglabājot iemaksu likmi pensiju 2. līmenī pašreizējā 2% apmērā un neceļot to līdz 4%, ko bija paredzēts darīt no nākamā gada.

Premjers žurnālistiem norādīja, šie ir būtiskākie pasākumi, par kuriem koalīcija sestdienas vakarā vienojusies un kas ir ļoti tuva Finanšu ministrijas (FM) piedāvājumam.

Koalīcijas sadarbības padomes sēde ilga vairāk nekā septiņas stundas un notika aiz slēgtām durvīm.

(papildināta no 7 līdz 9 rindkopai)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas