Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

papildināta - Latvijai aizdos 7,5 miljardus eiro

Eiropas Komisija (EK), Starptautiskais Valūtas fonds, ziemeļvalstis un Latvijas valdība ir panākušas galīgo vienošanos par aizdevumu Latvijas ekonomikas stabilizācijai, kas būs ap 7,5 miljardiem eiro jeb 5,25 miljardiem latu, liecina Dienas rīcībā esošā informācija. Tas ir ļoti līdzvērtīgs apjoms vienam Latvijas valsts gada budžetam.

Kā paziņojumā piektdienas vakarā apstiprināja Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Eiropas Savienība Latvijai plāno sniegt vidēja termiņa finansiālu palīdzību līdz 3,1 miljarda eiro apmērā. Atbalsts tiks sniegts kopā ar Starptautisko Valūtas fondu (1,7 miljardi eiro), ziemeļvalstīm (Zviedrija, Dānija, Somija un Norvēģija kopā 1,8 miljardi eiro) un Pasaules Banku (0,4 miljardi eiro). Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, Čehija, Polija un Igaunija kopā sniegs vēl 0,5 miljardus eiro, tātad pavisam līdz 2011. gada pirmajam ceturksnim Latvija varētu saņemt 7,5 miljardus eiro.

Programma balstās uz Latvijas esošā valūtas maiņas kursa piesaistes saglabāšanu, kas būs būtiski svarīgs politikas pamatnosacījums arī nākotnē, tādējādi nostiprinot sistēmisko stabilitāti, teikts paziņojumā.

Svarīgi ekonomikas politikas paketes elementi ir tūlītēja un ilgstoša fiskālā konsolidācija, lai budžeta deficīts 2009.gadā nepārsniegtu 5% no IKP un 2011.gadā samazinātos līdz 3% no IKP. 

Paredzams, ka jau tuvākajās dienās tiks apstiprināts saprašanās memorands, kas ir pamats aizdevuma līgumam, un jau janvārī pirmais maksājums varētu nonākt Latvijas Valsts kasē. Aizdevumu izsniegs vairākās daļās, no kurām katras daļas piešķiršanai būs konkrēti nosacījumi.

Ziņas par aizdevuma atdošanas nosacījumiem pagaidām nav pieejamas.

No premjera Ivara Godmaņa (LLP/LC) teiktā šodien preses konferencē ir skaidrs, ka aizdevums tiks tērēts budžeta deficīta segšanai nākamajos trīs gados, banku sistēmas stabilizēšanai un ekonomikas stimulēšanai.

I.Godmanis uzsvēra, ka algu  un štatu samazināšana tiks turpināta arī 2010.gadā, taču tad samazinājums nebūs tik liels kā 2009.gadā – 15%, tas varētu būt pāris procentu robežās. Jebkurā gadījumā nekādi pieaugumi netiek plānoti, sacīja I.Godmanis. Viņš uzsvēra, ka valsts pārvaldes izdevumu un algu samazināšana nākamgad neattieksies uz skolotājiem un mediķiem, taču nākotnē abās šajās nozarēs notiks būtiskas strukturālas reformas, kas ietver arī mazo skolu un mazo slimnīcu slēgšanu. Reformu īstenošanai valdība lūgs palīdzību Pasaules bankas ekspertiem.

(papildināta ar 2.,3.,4. rindkopu un EK paziņojumu) 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

EK paziņojums

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas