Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 7. oktobris
Daumants, Druvvaldis

papildināta- Latvijas prezidente atsauc savu kandidatūru uz ANO ģenerālsekretāra posteni

Preses dienestā norādīja, ka ar savu kandidatūru Latvijas prezidente izvirzīja priekšplānā jautājumus, kuriem nav veltīta plaša uzmanība iepriekšējās ANO ģenerālsekretāra vēlēšanās, tādējādi veicinot plašāku diskusiju par kandidātu izvēli, kas balstītos galvenokārt uz viņu kvalifikāciju, nevis ierobežojošiem reģionāliem vai dzimuma kritērijiem.

"Vīķes-Freibergas kandidatūra akcentēja arī to, ka ģenerālsekretāra amatu nekad nav ieņēmusi sieviete, kā arī to, ka ANO augstākajā līmenī nekad nav tikusi pārstāvēta Austrumeiropas valstu grupa. Viņa uzskatīja par savu morālu pienākumu piedāvāt reālu alternatīvu, izvirzot kandidatūru, kas Apvienotajās Nācijās ienestu gan Austrumeiropas, gan sievietes skatījumu. Prezidente uzsvēra nepieciešamību pēc lielākas demokrātijas, atklātības un pārskatāmības ģenerālsekretāra izvēles procesā. Viņa ir cieši pārliecināta, ka šajā augstajā amatā reiz galu galā izdosies ievēlēt šim amatam piemērotas kandidatūras, kas pārstāvētu pusi cilvēces vai arī vienu no visdinamiskākajiem reģioniem pasaulē," uzsvēra preses dienestā.

Latvijas prezidente izteikusi gandarījumu, ka viņas kandidatūra ir izraisījusi plašu atsaucību akadēmiskajās un nevalstiskajās aprindās, kā arī masu saziņas līdzekļos, kas var tikai veicināt debates par ANO reformu.

"Latvijas prezidente pieņem, ka ANO Drošības padomes ceturtais indikatīvais balsojums par kandidātiem uz ģenerālsekretāra amatu, kas notika 2.oktobrī, norāda uz gaidāmo oficiālā balsojuma iznākumu. Latvijas prezidente sniegs visu iespējamo atbalstu un sadarbosies ar nākamo ģenerālsekretāru, uzsverot, ka ir ārkārtīgi svarīgi panākt visu ANO dalībvalstu atbalstu tālejošām ANO reformām, kuras ir nenovēršami nepieciešamas, lai šo pasaules organizāciju pielāgotu 21.gadsimta izaicinājumiem," teikts preses dienesta paziņojumā.

Jau vēstīts, ka ANO Drošības padomē pirmdien notika ceturtā neoficiālā aptauja par ANO ģenerālsekretāra kandidātu, un tajā tāpat kā visās iepriekšējās vislielāko atbalstu guva Dienvidkorejas ārlietu ministrs Bans Kimūns, bet trešajā vietā tāpat kā iepriekšējā aptaujā bija Latvijas prezidente, kuras kandidatūrai uzlika veto divas no Drošības padomes pastāvīgajām dalībvalstīm, domājams - Krievija un Ķīna.

ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans, kura otrais piecu gadu termiņš šajā amatā noslēgsies gada beigās, ir atzinis, ka lielākā daļa ANO dalībvalstu uzskata, ka viņa pēctecim ir jābūt no Āzijas, tādējādi ievērojot nerakstīto principu par ģenerālsekretāra izvēli no visiem pasaules reģioniem pēc kārtas. Savukārt ASV un Lielbritānija norāda, ka pilsonībai nevajadzētu ietekmēt ģenerālsekretāra izvēli.

Latvijas prezidenti ANO ģenerālsekretāra amatam 15.septembrī izvirzīja trīs Baltijas valstis.

2005.gada aprīlī Vīķe-Freiberga iecelta par ANO ģenerālsekretāra īpašo sūtni ANO reformu jautājumos. Viņas izredzes tikt ievēlētai ANO ģenerālsekretāra amatā bija vairojis tas, ka ANO līdz šim nekad nav vadījusi sieviete, turklāt Āzija var nebūt vienota savu kandidātu atbalstīšanā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas